Kaijan sivut

Tähtitiede

Maaseudulla asuneena muistan, miten kirkkaina iltoina tähdet suorastaan hyppivät silmille - niin kauniilta taivas näytti. Kuu, tähdet ja revontulet loistivat äärimmäisen kirkkaasti. Kaupunkioloissa valosasteen keskellä siitä saa vain haaveilla.

Ennen Tampereelle muuttoa ei ollut tietoakaan tähtiharrastusta helpottavista välineistä, nyt niistä on runsauden pula.

Tampereen Ursan jäsenilloissa katselemme sopivan sään vallitessa taivaalle yhdistyksen kaukoputkella. Monilla yhdistyksen jäsenillä on mukana omiakin kaukoputkia, joita voi myös halutessaan käyttää. Yleisönäytöspäivinä on jokaisella mahdollisuus tulla tornille. Pilvisten päivien varalle on kyllä ohjelmaa.

Saturnus on erittäin kaunis renkaineen eikä oman Kuummekaan tarvitse hävetä. Mikäli taivas on umpipilvessä tai ulkona kova pakkanen, voi avata tietokoneelle tähtikarttaohjelman, joka näyttää taivaan reaaliaikaisena. Päivällä ei tähtiä näy koska lähin tähtemme Aurinko valollaan peittää ne näkymästä, mutta tähtikarttaohjelmalla nekin on mahdollista nähdä.

Tornille tulija voi kokea siirtyvänsä ajassa taaksepäin kohti alkuräjähdystä. Porraskäytävän seinille on maalattu kuvia planeetoista, galakseista ja tähtisumuista, joitten etäisyys Maasta kasvaa sitä mukaa kuin tornin huippu lähestyy.

Portaitten tähtikuviot Torniin on 88 porrasakelmaa eli sattumalta sama määrä kuin on tähtikuvioita, joten pitihän tämä hyödyntää :)

Kuvataiteilijoina ovat olleet yhdistyksen jäsenet Pekka Rautajoki, Laura Terho (nyk. Rantamaula), Emma Herranen, Maria Lahtinen ja Tapio Lahtinen.

Maa ja KuuMuutama kuva, joita kamerani on tornin seiniltä vanginnut.
Maa ja Kuu

MarsMars

PlutoPluto, New Horizons -luotaimen 15.7.2015 kuvaamana.
Luotain lähti matkalleen 19.1.2006.

Amerikkalainen avaruustaiteilja Jon Lomberg vieraili Tampereella 12.-13.3.2016. Hän piti yleisöluennon Särkänniemen planetaariossa. Aiheina olivat mm. Maan ulkopuolisen älyn etsintä ja avaruustaide. Hänen töitään on nähtävänä mm. Carl Saganin tv-sarjassa Kosmos sekä elokuvan Ensimmäinen yhteys - joka perustuu Saganin samannimiseen kirjaan - alkukohtauksissa. Hänen suunnitelmansa on laatia Voyager-luotainten kultaisten äänilevyjen kaltainen koko ihmiskuntaa edustava viesti - tällä kertaa digitaalisena - New Horizons -luotaimeen. Viesti lähetettäisiin luotaimelle sitten kun sen varsinainen työ on päättynyt.

Jon Lombergin nimikirjoitus kosmisessa taustasäteilyssäLomberg vieraili myös tähtitornilla ja jätti kädenjälkensä seinämaalauksiin pallomaisten tähtijoukkojen muodossa sekä "allekirjoitti" ne ja kirjoitti nimensä kosmista taustasäteilyä kuvaavaan maalaukseen.

Orionin HevosenpääsumuOrionin tähdistön Hevosenpääsumu

Sombrerogalaksi (M104) Sombrerogalaksi (Messierin luettelossa 104)

Linnunradan keskusta Linnunradan keskusta, jonne matkaa on noin 27 700 valovuotta. Se merkitsee, että valo, joka meille sieltä nyt saapuu, on lähtenyt matkaan 27 700 vuotta sitten.

Käsittämätön aika! Millainen oli Maapallo tuolloin? Ja toisaalta, millainen on Linnunradan keskusta juuri tällä hetkellä?

AlkuräjähdysAlkuräjähdys - jota voisi luonnehtia tosi isoksi jytkyksi - tapahtui noin 13,7 miljardia vuotta sitten.

Vielä käsittämättömämpi aika! Väistämätön kysymys kuuluu: Mitä oli ennen alkuräjähdystä???

TaUrsan vanha kaukoputkiTampereen Ursan vanha linssikaukoputki, joka on Yrjö Väisälän suunnittelema, on saanut kerhotiloissa kunniapaikan. Näin tulevat polvet saattavat nähdä, millaisilla laitteilla on taivasta tarkkailtu.

TaUrsan uusi kaukoputki Uusi peilikaukoputki on melko paljon erilainen. Tässä siihen kiinnitetään kameraa Kuun valokuvaamista varten.

Tampereen Ursan postituslistalla kerrotaan usein mielenkiintoisista havaintokohteista. Esimerkiksi 17.2.2007 tuli tieto, että japanilaiset Yuji Nakamura ja Yukio Sakurai ovat 4. päivä havainneet novan.

Joskus tulee huokaistua, että asuisipa jossain etelän maassa, jossa tähtitaivastakin voi katsella kesähepenissä hiekkarannalla maaten...


Stellarium, 
		kuvaruutukaappausHyvä ilmainen tähtikarttaohjelma on Stellarium, josta tällä hetkellä on yli 40 kieliversiota, myös suomi. Ohjelmassa on hyvin monipuoliset asetukset.

Oheisessa kuvaruutukaappauksessa on päivä. Tähdet saa näkyviin poistamalla ilmakehä ohjelmallisesti.

Länsimaisen lisäksi ohjelma näyttää mm. kiinalaisen, egyptiläisen, korealaisen ja polynesialaisen kulttuurin tähtitaivaan ja -kuviot.

Tähtitaivas 18.1.2008 noin kello 23:12. Tähtitaivas 18.1.2008 noin kello 23:12. Yksittäisestä kohteesta saa lisätietoa valitsemalla sen. Kuvassa on valittuna Sirius.

Klikkaa kuva suuremmaksi uuteen ikkunaan.

Tähtitaivaan taruhahmoja Tähdistä on erilaisia taruja, joitten mukaan tähtikuviot on nimetty. Taruhahmot saa näkyviin ruudun alalaidan valikosta. Kuvassa ovat Pieni Koira, Yksisarvinen, Iso Koira, Jänis, Orion ja Härkä. Virta alkaa Orionin jalkojen juuressa, yläreunassa näkyvät Kaksoset (Castor ja Pollux).

(Klikkaamalla kuvaa saat sen suurempana uuteen ikkunaan.)

Pimenevä Kuu Tähtikarttaohjelmalla voi havainnollistaa erilaisia tähtitaivaan ilmiöitä. Oheisessa kuvassa on pimenevä Kuu keskiyöllä 3.-4.3.2007.

Täydellisen pimennyksen aikana Kuu hohtaa kuin kuparikattilan kylki.

Tähtiharrastajat ovat vuodesta 1987 alkaen järjestäneet kesäisen tapahtuman, jonka nimi on Cygnus. Olen ollut mukana seitsemän kertaa.

Cygnus 2005 Cygnus 2008 Cygnus 2013 Cygnus 2014 Cygnus 2015 Cygnus 2016 Cygnus 2017 Sivua on päivitetty 27.7.2017

Kaija Tuuna 2012