Kaijan sivut

Cygnus 2016

Tämänvuotinen Cygnus-tapahtuma järjestettiin 28.-31.7. Kannonkoskella, Piispalan leirikeskuksessa.

Opastus päätieltä Kävin keskusteluja edellisellä leirillä kanssani majoittuneen henkilön kanssa, joka asuu Lahdessa ja sovimme, että tulen junalla Jyväskylään, josta jatkamme yhdessä matkaa. Jyväskylän rallin vuoksi oli teillä ajoittain tungosta, josta huolimatta pääsimme hyvin eteenpäin.
Kantatieltä 77 on erittäin hyvä opastus.

Toinen opaste Kannonkoskentiellä opaste kertoo, että ihan hotellitason majoitusta olisi tarjolla :)

Majoitustilat olivat hulppeat Majoitustilana meillä oli paritalon puolikas, jonne mahtuu kahteen kerrokseen henkilöitä nukkumaan.

Nukkumalooshi Alakerrassa on kaksi alkovia, joissa on kaksi petiä kummassakin. Näin saimme kummallekin oman makuusopen ja tilaa tavaroillemme.
Yläkerrassa on vielä pedit viidelle henkilölle. Oleskelutilassa on jopa televisio.

Pienoiskeittiö Majoitustiloissa on myös pieni keittiö, joka on hyvä siinä tapauksessa, että haluaa kokkailla omatoimisesti. Meillä oli kyllä niin hyvät ruokailut, että tämä mahdollisuus jäi oman onnensa nojaan. Limsaa, jugurttia, banaaneja sekä nuotiomakkaraa sentään kävimme ostamassa ja ne saimme jääkaappiin kylmään.

Muita majoitustilojen varusteita on erilliset suihku- ja wc-tilat sekä kuivauskaappi vaatteille. Toisin kuin edellisvuonna, sillä ei ollut paljon muuta käyttöä kuin uimapuvun ja pyyhkeen kuivaamiseen.

Luennolla Majoitusrakennuksen välittömässä läheisyydessä sijaitsee koulutuskeskus, jossa pidettiin luennot.

Auringonpimennyksiä... Pimennysbongari kertoi jälleen mielenkiintoisesti reissuistaan.

Luentosali Joukkomme mahtui hyvin luentotilaan. Seinällä olevasta kuvasta saattaa nähdä useita eri eläimiä.

Piispantupa Ruokalassa - nimeltään Piispantupa - oli usein tungosta, sillä samaan aikaan leirikeskuksessa oli kaksi suurta sukukokousta, joitten osanottajat kävivät samaan aikaan syömässä.

Ruokahetki Ruokalarakennuksen edessä on pöytiä, joten kauniilla säällä oli mukava ruokailla ulkosalla. Sunnuntaina oli poikkeuksellisesti kovin sateista, jolloin, viisaasti kyllä, päätimme jäädä sisälle ja kohta alkoi rankkasade, joka tosin kesti vain hetken.

Museo? Kuin kotiseutumuseoon tulisi...

Perinnesauna Tervetuloa 1800-luvulle. Täällä kokee vanhanajan saunatunnelmaa. Lauteet sijaitsevat kahtapuolta isoa kertalämmitteistä kiuasta, joka tarjoaa pehmeät löylyt. Perinteisesti valaistuksena olisi kynttilä, jota paloturvallisuussyistä korvaa tuikku.

Vesikin lämmitetään perinteisesti Vesi lämmitetään erillisessä kodassa muuripadassa - mihin sitä ei kumminkaan tarvitse sangoilla järvestä kantaa :)

Saunarakennus Saunarakennuksen oikealla puolella sijaitseva rakennus on pukeutumistila.

Uimaan! Saunasta on vain muutama askel järveen. Se oli muutenkin ahkerassa käytössä, usein jo ennen aamiaista kävimme virkistävällä uintiretkellä.

Työpaja koulutusrakennuksen terassillaTyöpaja sijaitsi koulutuskeskuksen terassilla.

Satelliittiantenni Antenni satelliittivastaanottoa varten.

Myytävänä Tekiköhän kaukoputki kauppaansa?

Makkaran paistoa Cygnusmaiseen tapaan erilaista syötävää meni suuria määriä iltanuotiolla.

Viikinkivene Piispalassa on kanootteja sekä veneitä, joita voi halutessaan käyttää sekä ensimmäisen päivän aktiviteetteina viikinkivenesoutua ja jousiammuntaa, joihin muutamat osallistuivat.

Metsäpolku Alueella risteilee kauniita polkuja.

Arkin Polun alkupiste Paluumatkalla kävimme tutustumassa Saarijärven lukion pihalta alkavaan Arkin Polkuun, jolla on Aurinkokuntamalli mittakaavassa 1:1 000 000 000. Lähtöpisteenä on tietysti Aurinko.

Tästä alkaa... Tästä alkaa seikkailu :)

Tietoa Auringosta Tietoa Auringosta sekä suhteutettuna tähän pienoismalliin.

Tietoa Merkuriuksesta Seuraavassa lähimmät planeettamme pienoismallissa, ensiksi Aurinkoa lähinnä oleva Merkurius.

Tietoa Venuksesta Venus

Tietoa Maapallosta Miltäpä Maapallomme näyttää planeettapolulla?

Mars Maasta seuraava planeetta on Mars.

Asteroidivyöhyke Marsin jälkeen on vuorossa asteroidivyöhyke.

Tästälähin etäisyydet kasvavat merkittävästi.

Yhä kauemmas Nämä sijaitsevat pienoismallissamme niin kaukana, että veisi tosi kauan taivaltaa sinne asti.

Missä on seuraava tähti? Aurinkoa lähimpään tähteen, Proxima Centauriin, on pienoismallissamme suurin piirtein saman verran matkaa kuin on Maapallon ympärysmitta!

Saarijärven Paavo Avaruudellisista sfääreistä erittäin realistisiin tunnelmiin. Kirkon pihassa sijaitsee kuvanveistäjä Heikki Varjan (1918-1986) suunnittelema patsas Saarijärven Paavo, joka tarina on monille tuttu Runebergin runosta.

Saarijärven salomailla asui
tilallansa hallaisella Paavo.
Perkas, hoiti ahkerasti maataan,
mutta Jumalalta kasvun toivoi.

Edellisen katkelman viimeinen säe on luettavissa patsaan etupuolelta. Toisella puolella on runon loppusäkeet

Pane leipään puolet petäjäistä
veihän naapurimme touon halla.

Huopanankoski Viitasaarella sijaitseva Huopanankoski on Suomen vanhimpiin kuuluva urheilukalastuskoski, jolle erityisesti kirjailija Juhani Aho on antanut mainetta.

Kalansaaliita Muutama koskesta noussut vonkale.

Juhani Aho asui täällä Juhani Aho majaili Kokon talossa tällä paikalla vuosina 1906-1920. Tällöin hän kävi joka kevät ja syksy Huopanan koskella lohia onkimassa.

Ahon kirjoittamia perhokalastamiseen liittyviä tarinoita on WSOY julkaissut vuonna 1921 nimellä "Lastuja 8: Lohilastuja ja kalakaskuja".

Paluumatkan Jyväskylästä Tampereelle tein linja-autolla.

Seuraava tapaaminen onkin sitten 30-vuotisen Cygnuksen merkeissä.

Sivulle Tähtitiede Cygnus 2005 Cygnus 2008 Cygnus 2013 Cygnus 2014 Cygnus 2015 Cygnus 2016 Sivua on päivitetty 25.7.2017

Kaija Tuuna 2012