Ensimmäisen kerran tutustuin tietokoneeseen iltalukiossa, koneena oli Nokian MikroMikko 1 . Sen käyttöjärjestelmä oli CP/M ja käyttö oli tosi askeettista nykyisiin koneisiin verrattuna. Kone käytti Microsoftin GW-BASIC –ohjelmointikieltä, johon myöhemmin pääsin paremmin tutustumaan.
Ensimmäisen tietokoneeni,
Spectravideo
SVI-328 MK II, hankin lukion jälkeen. Sen ohjelmointikieli MBASIC oli lähes
yhteneväinen GW-BASICin kanssa. Kapasiteetti oli vaatimaton ja hinta
tähtitieteellinen nykykoneitten hinta-laatusuhteeseen verrattuna.
Koneen mukana tuli myös CP/M-käyttöjärjestelmä, jonka ansiosta
tekstinkäsittely sujui esimerkiksi WordStarilla.
Eivät sen aikaiset ohjelmatkaan olleet suuruudella pilattuja, 170 kilotavun
lerpulle mahtui paljon tavaraa. Nyt ei enää mikään tallennustila tahdo
riittää!
Monitorin alla on koneen superlaajennusyksikkö, jossa ovat mm. lerppuasemat ja sekä centronics- että 80-merkin näytön kortit. Muutoin näytön leveys on 40 merkkiä. Näyttötiloja vaihdettaessa (pieni vipu koneen sivussa, tehtiin vartavasten tätä yksilöä varten) piti kone käynnistää uudelleen. Varsinainen keskusyksikkö on näppäimistöosassa. Sen päällä oikealla näkyvä moduuli tekee ääkköset. Kirjoittimena on NLQ (Near Letter Quality) matriisikirjoitin Panasonic KX-P1091.
Ohjelmia oli vaikea saada ellei itse tehnyt. Tietokonekirjallisuus rajoittui muutamiin harvoihin, lähinnä englanninkielisiin teoksiin kunnes suosituimmille konemerkeille alkoi ilmestyä suomenkielisiäkin oppaita.
Ensimmäinen PC-koneeni oli Hyundai S-16 T.
Ohjelmia:
Ohjelmat, paitsi PC-MENU, olivat hiirikäyttöisiä. Kirjoittimena oli STAR NL-10 matriisikirjoitin, IBM Graphics emulointi.
Sitten tulivat Trifunic ja Pomi, joista minulla valitettavasti
ei ole tarkempaa dokumentointia. Trifunicissa pyöri kuitenkin jo Windows -
olisikohan ollut
versio 2?
Pomiin (kuva vuodelta 2003) tuli ensiksi Windows 3.0.
Tulostimena on HP DeskJet 1215.
Fujitsu Siemens Scaleo T A64 320-61 palveli viisi vuotta 7.1.2005 - 17.4.2010. Koneessa on AMD Athlon 64 3200+ prosessori ja Radeon 9400 XT näytönohjain. Keskusmuistia koneessa on laajennuksen jälkeen 1024 Mt ja käyttöjärjestelmä on Windows XP Home. Kiintolevykapasiteetti on 200+40 Gt. Lisälevy on peräisin edellisestä koneesta.
Keskusyksikön päällä on Zip-levyasema ja laajakaistamodeemi. Korppuasemaa ei enää ole kokoonpanossa vakiona, joten hankin USB-porttiin liitettävän aseman, koska korppuja vielä on aika monta laatikollista. Toisaalta muistitikku on korvannut korpun. Tulostimena on Epson Stylus CX3650, näyttö on 17-tuumainen.
Tietokonetta käytän lähinnä tekstinkäsittelyyn, nettisurffaukseen ja pankkiasioitten hoitoon. Sopivia ilmaisia ohjelmia saa netin kautta aika hyvin. Miksikään guruksi tai nörtiksi en itseäni tunne vaan sormi tahtoo mennä tuon tuostakin suuhun, kun eteen tulee kinkkinen asia.
Nämä sivut olen aloittanut työväenopiston
kotisivukurssilla vuonna 2007. Jatko olikin sitten oman harrastuksen varassa. Hankin
saman ohjelman jota kurssilla käytimme. Näin toimin jonkin aikaa, kunnes vuonna 2012
lähdin uudelleen kurssille, tällä kerralla opettelin tekemään sivua koneesta löytyvillä ohjelmilla.
Kankeasti se käy, ainakin alussa - oppia ikä kaikki!
Sivujen toimivuudesta toivon palautetta.
On erittäin mielenkiintoista todeta, miten kannettavienkin suorituskyky on vuosien kuluessa kehittynyt. Vuoden 1998 lopulla ostin hetken mielijohteesta kannettavan tietokoneen, IBM ThinkPad 390. Kone oli aikansa huippu. Sen hinta oli 10490 mk. Tällä hinnalla sai seuraavan kokoonpanon:
Vuosien aikana on tullut hankituksi paljon erilaisia CD-romppuohjelmia, jotka eivät pöytäkoneessa kaikki toimi mutta joita olen kannettavan todennut pyörittävän ihan hyvin. Sen takia ajattelen pitää sen, semminkin kun pöytäkoneen uusiminen tuli jälleen ajankohtaiseksi. Mietin pitkään, olisiko parempi hankkia pöytäkone vai kannettava...
Acer Aspire M5811 valikoitui pitkällisen harkinnan seurauksena uudeksi keskusyksiköksi. Prosessori on Intel Core i5™ 750, keskusmuistia 8 Gt, Blu-Ray -levyjä lukeva levyasema, 1024 Gt kiintolevy ja 2 Gt Nvidia GeForce GT330 näytönohjain. Käyttöjärjestelmänä on 64-bittinen Windows 7 Home Premium.
Tietokoneet ovat tulleet aika tavalla edullisemmiksi suorituskykyyn nähden.
Edellinen kone maksoi vajaat 1200 e, uusi noin 800 e.
Philipsin 17" näyttö (sekä sen päällä lepäävä
web-kamera), Logitechin langaton näppäimistö ja hiiri sekä
kaiuttimet ovat peräisin edellisestä koneesta - juuri tästä syystä päätin
hankkia pöytäkoneen, että vanhan koneen käyttökelpoisia osia voi hyödyntää. Tulostimena on HP Color
LaserJet CM1312 MPF.
Windows 7 ei tue rinnakkaisliitäntää, joten Zip-asema sai sen sijaan väistyä sivuun. Harmillista, sillä Zip-levyt ovat nykymitalla kovin pienestä kapasiteetistaan (100 ja 250 Mt) huolimatta osoittautuneet varmatoimisiksi tallennusvälineiksi vaikkapa tekstitiedostoille.
Yllättäen asemalle löytyykin käyttöä...
Kuvassa kone on liitettynä telakkaan. Sen avulla kannettava on tavallaan mahdollista täydentää pöytäkoneeksi, sillä telakkaan voi liittää ulkoisen näytön, näppäimistön ja hiiren, jotka yhdistyvät kannettavaan samalla kun se painetaan telakkaan kiinni. Siinä koneen akku samalla latautuu ja kannen voi pitää kiinni koko ajan. Reissuun lähdettäessä kone on helposti mukaan otettavissa. Telakassa on lisäksi 4 USB-porttia, sarjaportti, PS/2-liitäntä vanhemman mallista hiirtä varten - ja rinnakkaisportti, jonka kautta saa vaikkapa zip-aseman toimimaan. Hiirenä on Acerin mukana tullut laser-hiiri.
Kone on ollut kovassa yrityskäytössä, joten sellaisen hankkiessa ottaa riskin.
Vastaava malli käytettynä (100 Gt kiintolevy, gigatavu muistia sekä
yksiytiminen prosessori ja ilman sormenjälkitunnistinta) oli hinnaltaan
kuitenkin suurin piirtein sama, tosin telakka lisää hintaa samoin kuin uusi
akku, sillä koneessa oleva oli tiensä päässä. Näin kokonaishinnaksi tuli noin
500 e.
Sormenjälkitunnistinta käytettäessä ei tarvitse muistella salasanoja. Tunnistimelle on kuitenkin ensin "opetettava" sormenjälki.
Mikäli skannaus epäonnistuu, on kirjoitettava salasana.
Lenovo
ThinkPad on vahvaa sukua IBM ThinkPadille.
Matkapuhelin voi täydellisimmillään olla lähes kattavan laatuinen tietokone. Julkisen liikenteen
varassa olevan on oleellista selvittää itselleen linja-autojen aikataulut ja reitit. Sellaiseen
soveltuu hyvin Nysse. Tamperelaisesta nimestä
huolimatta sovellus toimii myös pääkaupunkiseudulla, Oulussa, Jyväskylässä, Joensuussa, Kuopiossa, Lahdessa ja Turussa.
Sovellus perustuu mm. kaupunkien julkaisemiin reaaliaikaisiin liikennetietoihin. Se on saatavissa
Windows- ja Android-laitteille.
Vaikka en erikoisemmin tietokonepelejä harrasta, niin olen kuitenkin kokeillut muutamia verkkopelejä. Ne ovat siitä hyviä, että koneelle ei tarvitse asentaa mitään. Linkkisivulla on linkkejä muutamille sivuille, joilla on pelejä jokaiseen makuun :)
Sivua on päivitetty 26.4.2017
Kaija Tuuna 2012