Kaijan sivut

Televisio

Analogia-aikaa - kiintolevyllinen DVD-tallennin, videonauhuri ja katseluun tarkoitettu monitori. Kuva tuli nurkassa olevasta antennipistokkeesta. Videonauhuri teki aikanaan mahdolliseksi ohjelmien katselun siirtämisen itselle soveliaampaan ajankohtaan. Se mahdollisti myös mieleisten ohjelmien taltioinnin.

Tässäkin suhteessa on vuosikymmenien kuluessa tapahtunut valtavaa kehitystä. VHS-nauhurin on vähitellen korvannut kiintolevyllinen tallennin, jonka kapasiteetti on satoja kasetillisia. Ohjelmia on mahdollista katsoa siinä järjestyksessä kuin haluaa, poistaa tarpeettomat, editoida ja tallentaa DVD-levylle. Tilansäästö on jälleen huomattava VHS-kasetteihin verrattuna mutta kasettikirjaston omistajalle nauhuri on edelleen tarpeellinen. Tilanne on täsmälleen sama kuin musiikkiäänitteitten kanssa.

Televisio ja musiikkilaitteita. Digiboksi on räkissä.Digiaika sekoitti taas pakkaa. Jokaista tallennuslaitetta kohti – olkoon se sitten VHS-nauhuri tai DVD-tallennin – tarvitsee hankkia oma digiboksi. joka kaiken lisäksi ei osaa automaattisesti vaihtaa tallennuskanavaa kuten vanhat laitteet! Pysyttele siinä sitten jatkuvasti kotona vahtimassa…

Tässä suhteessa tuntuu kehitys ottaneen taka-askeleen. Digiboksi ei sisällä edes polttavaa DVD-asemaa...

Vahtimisesta pääsee eroon hankkimalla tallentavan digiboksin, jossa on vähintään kaksi viritintä.
Tekniikan edistyessä joutavat jotkut vanhat laitteet väistymään - vuonna 1990 hankitussa putkitelevisiossa oli sentään hyvä kuva ja selkeä ääni!

Sivua on päivitetty 13.3.2012

Kaija Tuuna 2012