Kaijan sivut

Cygnus 2015

Edellisellä Cygnuksella päätettiin, että vuoden 2015 tapahtuma järjestetään Pirkanmaalla. Olin innokas osallistumaan järjestelyihin, sillä pääsisin helposti mukaan palavereihin. Kokoonnuimme muutamaan otteeseen "pääjärjestäjän" luona.
Erilaisia vaihtoehtoja tapahtumapaikaksi oli ehdolla, kunnes sitten päädyttiin Tampereen Evankelisen Seurakunnan ylläpitämään Torpan leirikeskukseen Ylöjärvellä, Tampereen naapurissa.

Torpan opaste Tällä kerralla ei tarvinnut vaivautua kyselemään kyytiä. Lähdin hyvissä ajoin Hervannasta linjalla 3 ja vaihdoin Koskipuistossa linjan 28 autoon, joka tuli muutaman minuutin kuluttua. Siivikkalantiellä laskeuduin Leppästentien risteyksessä autosta. Nyt seurasi noin 1,2 kilometria jalkapatikkaa, mikä oli omiaan karkottamaan viimeisetkin unen rippeet. Asfalttitie vaihtui sorapäällysteiseksi, mikä hieman hidasti matkalaukun vetämistä.
Torpantien risteyksestä ei enää ollut pitkästi.
Saavuin hyvissä ajoin paikalle, sillä ristinsielua ei näkynyt. Olin ymmärtänyt, että tapahtuma alkaisi kello 12 ja että järjestelytoimikunnan olisi oltava noin tuntia aikaisemmin paikalla. Kävelin sitten suurimman rakennuksen ovesta sisään. Toimiston ovella sain kuulla, että kello 13 olisi määrä yhdyshenkilön tulla paikalle. Odotellesssa maistui kahvi, jota henkilökunta ystävällisesti tarjosi. Kaiken lisäksi olin tullut väärään rakennukseen...

Info-piste Cygnukselle tuleva pääsee ensiksi tekemisiin infopäivystäjien kanssa. He tarkistavat ilmoittautumisen, antavat nimikyltin ja ohjaavat joko sisämajoitustiloihin tai teltta/asuntovaunupaikoille. Päivystysnakki osuu tapahtuman järjestäjille muutaman kerran tapahtuman aikana.

Kirppispöytä Cygnuksella on hyvä tilaisuus erilaisten harrastuksessa käytettävien tavaroitten vaihtamiseen. Kirppispiste sijaitsi infon välittömässä läheisyydessä.

Esitelmä meteoriiteista Inforakennuksessa sijaitsevassa salissa pidettiin luennot, jotka vaativat audiovisuaalisia välineitä. Meteoriiteista kertovan luennon aikana jyrähti ukkonen pari kertaa oikein mahtavasti, josta luennoitsija sai aiheen mainita, että varmaan samaan tapaan jyrähti meteoriitin pudotessa maahan.

Kaatosade Pian alkoi rankkasade, jota kesti jonkin aikaa.

Vesi oli erittäin löysässä koko tapahtuman ajan. Koska sekä ruokailut, luennot ja majoitukset sijaitsivat eri rakennuksissa, sai monesti arpoa pitääkö sonnustautua sadevarusteisiin kuljettaessa eri pisteiden välillä.

Jalkine poikineen :) Ulkojalkineita sai tiheään tahtiin riisua kuljettaessa paikasta toiseen. Moni liikkuikin sisällä paljasjaloin tai sukkasillaan.

Auringonpimennysmatka 
Fär-saarilleJotta näkisi täydellisen auringonpimennyksen on usein tehtävä valtavasti ennakkovalmisteluja eikä siitä huolimatta voi aina olla varma tavoitteitten toteutumisesta. Saimme täästä erittäin havainnollisen kuvauksen.

Ulkoluento Kauniilla säällä on hyvä pitää luento ulkosalla - valitettavasti siihen oli kovin vähän tilaisuuksia. Tässä on aiheena kiikarit, ja tarvittavan rekvisiitan pystyy hyvin kuljettamaan mukanaan.

Askartelupajan katosta pystytetäänParemman puutteessa improvisoitiin pressusta puitten väliin askartelupajaan katos.

Suomen suurin linssikaukoputkiPajassa valmistettiin Suomen ehkä suurin linssikaukoputki, jonka läpi katsottaessa ei tarvitse työntää silmäänsä okulaariin kiinni.
Tottakai tein niin, ja hämmästykseni oli suuri kun ei näkynyt mitään...

Näkymä okulaarin läpi Kaukoputkien tapaan kuva näkyy ylösalaisin.

Linssin puoleinen pää Putken toisesta päästä katsottuna on kuva myös ylösalaisin ja huomattavasti pienempi.

Tähtipolun alkupää Luontopolku perehdyttää muun muassa tähtitaivaan mytologiaan.

Mistähän mahtaa nimi Seulaset olla
peräisin? Kysymyksen oikea vastaus yllätti. Suomalainen nimi Seulaset on väärä käännös saksankielestä (Sieben gestirn =”seitsentähti”, Sieb=seula).

Japanissa tämä tähtijoukko tunnetaan nimellä Subaru, mikä ei olekaan ihme, sillä samanniminen autovalmistaja käyttää sitä logossaan. Yksi tähtikuvion kohde, Alcyone, tunnetaan myös eräänä Subarun mallina.

Yksi kolmesta majoitusrakennuksestaMajoitusrakennuksia on kolme ja niissä on kahdeksan neljän hengen ja kaksi yhden hengen huonetta, keittiö- ja oleskelutila sekä vessat ja suihkut miehille ja naisille. Myös kuivaushuone löytyy, mikä oli suureksi avuksi kastuneita vaatteita kuivatettaessa.

Keittiö Keittiö sekä pesutilat olivat myös telttailijoitten käytössä. Keittiön läpi pääsi toiseen majoituskäytävään.

Vanha rautatieaseman kello Käytävillä on hienoja kaksipuoleisia kelloja. Niitten aika on pysähtynyt ja molemmat kellotaulut näyttävät vieläpä eri aikaa :)

Telttoja Telttailijalla oli mahdollisuus pystyttää majapaikkansa majoitusrakennuksen viereen.

Näky ikkunasta Niinpä majoitushuoneen ikkunasta saattoi avautua tällainen näky :)

Asuntovaunuja Asuntovaunuilijat majailivat parkkipaikan lähellä.

Torpan päärakennus Päärakennuksesta löytyvät ruokailutilat.
Juuri tänne suunnistin ensiksi.

Hyvää ruokahalua! Sisämajoittujat saivat aamupalan, sen lisäksi oli mahdollisuus tilata lounas, päivällinen ja iltapala. Ruoat olivat erinomaisen maukkaita. Jälkiruoan lisäksi sai vielä kahvia.

Erillisiä kahvitaukoja ei ollut, mutta infosta voi ostaa kupposen kahvia tai teetä milloin tahansa.

Kamerat valmiiksi! Perinteistä yhteiskuvaa varten viritetäänn kameroita.

Veneellä Särkänniemeen Ohjelmassa oli retki Särkänniemen planetaarioon. Koska pari leiriläistä oli tullut veneellään Torpan venelaituriin, heräsi pian ajatus, että mentäisiin vesitse, koskapa toisessa päässäkin on sopiva parkki. Tästä kyydistä suuri kiitos Heimolle.

Siilinkari Puoli tuntia meni mukavasti maisemia katsellessa ja Siilinkarin kohdalla piti mainita vieraspaikkakuntalaisille Kuru-laivan haaksirikosta. Nyt ei sentään ole myrskyä näköpiirissä vaikka paksuja pilviä kieriskeleekin taivaalla.

m/s Lentze Parkkipaikka löytyi Mustanlahden satamasta, ja itse asiassa paljon helpommin kuin autolla paikalle tulleille, jotka saattoivat joutua etsimään kauan aikaa ja kävelemään pitkän matkan.

Planetaarion aulassa Ennen näytöksen alkua voi vaikka katsella aulan seinillä olevia Tampereen Ursan jäsenten ottamia kuvia taivaan ilmiöistä ja katossa roikkuvia planeettojen pienoismalleja.

Kuvanäyttelyn palkintojen jako Edellisellä Cygnuksella julistettiin tähtiharrastukseen liittyvä valokuvauskilpailu, aihealueina Havainto, Taide ja Harrastus. Kutakin aluetta kohti sai lähettää yhden kuvan. Arvovaltainen raati valitsi kustakin alueesta 10 kuvaa, jotka laitettiin näytille tapahtuman ajaksi ja joista sai äänestää mielestään onnistuneimman jokaisesta alueesta. Palkinnot jaettiin viimeisenä leiripäivänä.

Iltanuotiolla Nuotiolla istuminen kuuluu Cygnuksen ohjelmistoon. Torpan leirikeskuksessa on siihen hyvät mahdollisuudet, sillä pienen matkan päässä päärakennuksesta sijaitsee katoksellinen nuotiopaikka.

Paistettavaa riittää Lettuja, makkaraa ja monta muutakin herkkua tuli nuotiolla paistetuksi suuria määriä.

Uhkaavalta näyttää! Cygnuksen päätteeksi oli tähtitorni pari tuntia avoinna tutustumista varten. Lähdin sinne majoituskaverini kyydissä. Katselimme portaitten tähtikuviot ja seinien maalaukset planeetoista ja galakseista.
Tornin tasanteelta avautui uhkaava näky: pian sataa ja lujasti. Niinpä pienen esittelykierroksen jälkeen pyysin saada kyydin kotiin, mikä sopi erinomaisesti. Hetken kuluttua rupesikin satamaan rankasti ukkosen säestyksellä.

Sivulle Tähtitiede Cygnus 2005 Cygnus 2008 Cygnus 2013 Cygnus 2014 Cygnus 2015 Cygnus 2016 Sivua on päivitetty 15.11.2015

Kaija Tuuna 2012