Kaijan sivut

Valokuvaus

Kuumailmapallolennolla 6.5.2006. 
 Kuva: Sonja TuunaNäen kuvauskohteita kaikkialla missä liikun. Eräs henkilö sanoikin minulla olevan "kamerasilmän".

Kumminkaan ei - ainakaan toistaiseksi - ole mahdollista siirtää "kamerasilmällä otettua" kuvaa aivomuistista tietokoneen muistiin, joten kamera olisi aina pidettävä kaiken varalta mukana...

Lintuperspektiivistä saa aivan uuden näkökulman valokuvaukseenkin. Viereisen kuvan on ottanut kummityttäreni, joka matkusti kanssani synttärivieraille järjestämälläni kuumailmapallolennolla.

Valokuvaaminen on vuosikymmenien saatossa kokenut rajuja muutoksia. Filmiä tuhlaavat kinofilmikamerat ovat vaihtuneet akkuja tuhlaaviin digikameroihin, valokuva-albumit verkossa sijaitseviin kuva-arkistoihin. En kumminkaan ole kovin halukas laittamaan kuvia verkkoalbumeille, mutta CD-levylle niitä mahtuu mukava määrä. Monistuspaperilaatikollinen paperikuvia odottelee järjestelemistä mappeihin ja skannaamista digitaaliseen muotoon.

Tulee väkisin mieleen, että onko valokuvalla enää varsinaista todistusvoimaa, sillä sen manipuloiminen on tehty mahdollisimman helpoksi.

Näillä sivuilla olevat kuvat ovat minun ottamiani, ellei toisin ole mainittu.
Internet Explorer näyttää kuviin lisätyt vaihtoehtoiset tekstit, Firefox ja Opera eivät.

Digikamera + muistikortti ja kinofilmikameraVasemmalla digikamera Sony Cyber-shot DSC-W30 ja "filmikasetti", gigatavun muistikortti, jolle mahtuu kuvakoosta riippuen 322-14821 kuvaa. Kameran 32 megatavun sisäiseen muistiin mahtuu 10-491 kuvaa, jälleen kuvakoosta riippuen. Tämä kuva on otettu Sony Cyber-shot DSC-U10 digikameralla (ylemmässä kuvassa), joka on edellämainittua hieman matalampi.

Ei ainakaan filmi lopu äkkiä kesken, kuten on usein kinofilmikameran laita, jolla yhdellä rullalla saa korkeintaan 40 kuvaa. Virtalähteenä U10:lle on AAA-kokoiset ladattavat akut mutta hätätilanteessa samankokoiset NiMH-paristotkin käyvät. W30:ssa on erikseen ladattava akku.

Minulla on ollut 70-luvulla Olympus Pen EE -merkkinen puolikinokamera. Siinä kuvaruudun (36x24 mm) koko puolittuu (18x24 mm), joten edellämainitulle filmille mahtuu 80 kuvaa. Kamera oli muutamilla lomareissuilla mukana, ja filmin säästö oli merkittävä. Filmistä sai hyviä 9x13 kuvia, eivätkä kymppikoon kuvat paljoa huonompia tulleet. Muutenkin kamera oli pienikokoisena aika mukavan tuntuinen käytössä. Siihen piti kumminkin hankkia erillinen salamalaite.

Monella digikameralla saa videokuvaa. U10:llä voi kuvata äänetöntä videokuvaa 15 sekunttia. W30:ssa on erilaisia kuvausmoodeja, joilla kuvan koko ja samaten tiedostokoko vaihtelevat suuresti. Ohjeellinen kuvausaika gigatavun muistikortille on VGA-koossa (640) hienolaatuisena noin 12 minuuttia ja vakiolaatuisena noin 44 minuuttia. 160-koossa, jolloin kuva näkyy tietokoneen ruudulla suunnilleen postimerkin kokoisena, kuvausaika on noin 11 tuntia 44 minuuttia. Videokuvassa on ääni mukana.

Neljän minuutin 160-kokoinen videokuva on tiedostokooltaan 5 megatavua - paljonko vienee muistitilaa sitten 11 tuntia...

Kännyköissäkin alkaa olla jo aika tehokkaita kameroita.

Sivua on päivitetty 11.3.2012

Kaija Tuuna 2012