Kaijan sivut

Musiikki

Tällainen oli ensimmäinen näkemys levysoittimesta.
   Kuvauspaikka Kangasalan Lepokoti 11.6.2006.Musiikilla on aina ollut elämässäni suuri merkitys.

Olin varmaan alle kouluikäinen, kun kyläpaikassa näkemäni levysoitin – se sijaitsi radiovastaanottimen kannen alla ja soitti 78 kierroksen "savikiekkolevyjä" – oli vallan merkillinen laite! Ihmettelin usein, miten siitä levystä voi lähteä tuollainen ääni? Siitä sen piti tulla, sillä kun toinen levy vaihdettiin, kuului aivan erilainen kappale. Opin pian ulkoa kappaleet, joita useimmiten kuuntelin: Pirkko Jaakkolan laulamat Pariisin taivaan alla ja Keltaruusu, sekä Metro-Tyttöjen Vanha riimu. (Kaikki nämä kappaleet löytyvät levykokoelmastani.)

Musiikin tallennusvälineitä - vinyyli, CD, 
		  C-kasetti ja Minidisc.Usein vannoin itsekseni, että hankin itselleni tulevaisuudessa hyvin, hyvin paljon levyjä. Kun sitten rupesin niitä hankkimaan, totesin jääneeni "koukkuun". Vuorollaan tulivat kuvaan vinyylit, C-kasetit ja CD-levyt. Jokainen tallennusmuoto vaatii tietysti oman laitteensa kuuntelua varten.

Vinyylilevy ei ole menettänyt musiikin tallennusvälineenä merkitystään ja olen todennut joittenkin kappaleitten kuulostavan paremmalta vinyylinä kuin CD:nä. Vinyyleinä on alkanut ilmestyä uuttakin musiikkia, joten ei se ihan kuollut vielä ole.
CD-levy sen sijaan on kärsinyt inflaation lähinnä mp3-soittimien valta-aseman takia.

StereotTämänhetkiseen stereolaitteistoon kuuluvat:

- viritinvahvistin Pioneer VSX-D 2011
- CD-soitin Pioneer PD-4550
- kasettidekki Pioneer CT-447
- minidisc-dekki Sony MDS-JE510
- vinyylisoitin Dual 1225
- langattomat kuulokkeet Sennheiser
- kaiuttimet Sony SS-X300 ja Jamo S 406.

Ei mikään varsinainen kotiteatterisetti, mutta kyllä se kotitarpeiksi aivan hyvin soi :)

kannettava Minidisc-soitin ja levy Minidiscistä suunniteltiin C-kasetin korvaajaa. Valmiita äänitteitä ei kuitenkaan ole enää aikoihin näkynyt. Väline onkin omiaan itse tehtäviin tallenteisiin. Pakkausmenetelmästä johtuen äänitteen viemä tila putoaa viidennekseen alkuperäisestä, joten levylle voi tallentaa normaalisti 74 tai 80 minuuttia eli saman verran kuin CD:lle. Outoa ei liene, että minidisc vaatii jälleen oman äänitys- ja toistolaitteensa.

Olen äänittänyt minidiscille varsinkin LP-levyjäni. Kannettava soitin on mukava kaveri esimerkiksi kävelylenkillä.

Kannettava MP3-soitin MP3 on äänen pakkausmenetelmä, joka pienentää äänitiedoston koon jopa kymmenenteen osaan ilman, että ihmiskorva huomaa eroa alkuperäiseen ääneen. Täten CD-levylle saadaan mahtumaan jopa 13 tuntia - erinomaista esimerkiksi äänikirjojen tekoa ajatellen. Ensimmäinen varsinainen MP3-musiikkisoitin saatiin markkinoille vuoden 1998 lopulla.

Tämän tallennusmuodon ansiosta puhelimiinkin on saatu ympätyksi musiikkisoitin.

Ääniteluetteloon Sivua on päivitetty 1.10.2015

Kaija Tuuna 2012