Kaijan sivut

3.7.2006 - Kangasala, Herttuala

Veljeni tytär vietti synttäreitään ennen minua, ja olin jo omia juhliani suunnitellessani päättänyt, että hänen osallistumisensa juhlalennolleni on lahjani hänelle. Kumminkaan hän ei työesteittensä vuoksi voinut olla läsnä, joten ratkaisin asian lennätyslahjakortilla. Pyysin samalla seuraamaan Linnan Pallon nettisivuilta, milloin olisi hänen kannaltaan sopiva päivä, niin lähtisimme yhdessä.

Sopiva päivä löytyi juhannusta seuraavalla viikolla. Olin matkalla Oulussa, josta lähdin lentopäivän aamuna junalla kohti Tamperetta. Oulussa oli erittäin kaunis ilma, mutta mitä lähemmäs Tamperetta tultiin, sen synkemmäksi taivas meni. Jo junassa tiedustelin säätilannetta, ja hetkessä oli uusi lentopäivä varattu. Tampereella sitten tulikin vettä kuin aisaa.

Ideapark-palloSovittuna päivänä oli auringonpaistetta sitäkin enemmän. Tällä kerralla lähtöpaikka oli jälleen Pirkkahallin luona, jonne kokoontui 10 matkustajaa.

Koska palloa ei voi itse kyydissä ollessa nähdä ulkoapäin, tässä sama pallo nousussa Rosendahlin luona edellisenä päivänä (2.7. klo 21:25)

Voimia kysyvää 
   puuhaaPallovarusteitten siirteleminen ei ole kovin heikkojen hommaa. Mitä suurempi pallo, sitä enemmän se tietysti painaa, vaikka itse kangas on ohuempaa kuin kopiopaperi.

Kopiopaperi painaa 80 g/m2, pallokangas 62 g/m2.

Transponderi eli 
   tutkavastainRuskea laatikko on transponder eli tutkavastain. Kaasupullon päällä on sen antenni.

Köysikahvassa ei suinkaan roiku kahvimitta vaan sytytin, jolla saadaan palamaan polttimen ns. ikuinen liekki.

VetoliinaVarusteisiin kuuluu myös noin 25 metriä pitkä vetoliina - sinisessä pussukassa - siltä varalta, että palloa joudutaan siirtämään hinaamalla paikasta toiseen.

Solmussa Ovatpa narut taas pahasti solmussa...

Ilman kuumennusIso pallo nousee pystyyn melkein yhtä nopeaan kuin pienempikin.

Yleisöä on taas paljonPalloauto ja matkustajien kuljetukseen varattu pikkubussi lähtevät kohta perään.

Entistä kiitorataaIlmailunkatu kuten Pirkkahalli ja läheiset talotkin ovat rakennetut Härmälän lentokentän entisen kiitoradan paikalle.

Pirkkahallin luona on professori Kimmo Kaivannon suunnittelema veistos, joka sai nimen Leonardo - ilmailun keksintöjä tehneen Leonardo da Vincin mukaan.

HervantaTänään taidammekin ohittaa Hervannan aika läheltä?

Lakalaivan 
   risteysLakalaivan monessa tasossa sijaitseva risteys on taiteellinen?

Hervanta. Kuva: Tanja 
   TuunaLahdesjärven ja Särkijärven välillä näyttäisi olevan kannas.

Ilmoitus
    lennonjohdolleLentäjä Olli Luoma kertoo ilmailuradiolla lennonjohdolle, missä mennään: "Kuumailmapallo Oscar Hotel India Delta Echo...".

Kuvassa näkyy myös pallon hallinnassa käytettäviä naruja.

SärkijärviSärkijärvi, Lahdesjärvi ja Hallila. Oikealla näkyy moottoritie.

Moottoritien tunnelit. Kuva: Tanja Tuuna

Moottoritien tunnelit ovat tehdyt luontoa säästäen.

Karkuvuoren tunneli on 180 m pitkä. Se valmistui vuonna 1995 samalla kuin itäinen ohikulkutiekin.

NeliapilaristeysHervannan valtaväylän ja moottoritien neliapilaristeys yläviistosta katsottuna.

Hervannan 
   valtaväyläSiinä ylitettiin Hervannan valtaväylä. Paikkani on korin takaosassa, joten näen hyvin, mitä sen alta lipuu esiin.

Hervannan 
   keskustaa. Hervannan kohdalla pyydän lentäjäämme kääntämään palloa, jotta näkisin paremmin. Hän vetää pallon kuvusta roikkuvasta mustasta narusta, ja pallo kääntyy hitaasti pystyakselinsa ympäri vasempaan.

LukonmäkiLukonmäen ja Hervannan korkeusero on huomattava, mutta yläilmoista katsottuna se kummasti häviää.

RiihiniemiTällä kerralla ohitamme Kaukajärven eteläpuolelta. Riihiniemi ja uimaranta, vesi kimaltaa kauniisti auringonsäteissä.

Jyrkkä mäki!Soutu- ja melontaratojen rakenteita näkyy kuvan alalaidassa.

Hervannasta Ruskon kautta Liuttuun kulkee tie Kaukajärven etelärantaa pitkin. Vasemmalle kaartuva mäki on hyvin jyrkkä ja sorapäällysteisenä kysyy pyöräilijältä taitoa. Yleensä kävelenkin suurimman osan milloin tätä tietä kuljen.

LiuttuLiutun maisemia Kangasalla.

Heinää kuivumassa. 
   Kuva: Tanja TuunaHeinäseipäitä - lapsuus maalla tulee mieleen...

Puitten 
   heijastus vedestä. Kuva: Tanja TuunaRannan puut heijastuvat kauniisti veden pinnasta ilta-auringon valaistessa niitä.

Uimareita Suoramajärvellä. Kuva: Tanja Tuuna Uimarit näyttävät pieniltä vesikirpuilta hyppiessään laiturilta veteen.

Suoramanjärvi Suoramanjärvi Kangasalla.

Kirkkojärven ylitysYlitettävänä on Kirkkojärvi.

Kohta laskeudumme Edessä olevan koivikon ylitämme latvoja hipoen - puut säilyvät ehjinä - ja pian kahisevat viljankorret korin alla. kun kauniisti liu'umme niitten yläpuolella.

Lahden tie Saavumme Kangasala-Lahti -tien varteen, pienen matkan päähän Kangasalan keskustasta. Autot ovat paikalla jo aikaisemmin.

Mikäli edessämme olisi ollut vähempiliikenteinen tie, olisi lentäjä voinut nostaa pallon sen reunalle, joka olisi helpottanut edessä olevaa työtä.

Olemme laskeutuneet pellon reunaan Saamme kehotuksen pysyä korissa, vaikka se nyt on aivan hiljaa paikallaan. Painon vähennys saattaisi nostaa pallon uudelleen ilmaan, mutta siitä huolimatta lentäjä määrää pari matkustajaa tielle liikennettä varoittamaan ja yhden huippuköyden kanssa siirtymään jonkin matkaa tien suuntaisesti pellon reunaa pitkin. Tietä pitkin tulee pari henkilöä, varmaan läheisistä taloista, katsomaan, mikä kummajainen siihen yhtäkkiä ilmestyi?

Huippuventtiili Lentäjä vetää narusta, joka tässä pallossa on punavalkoinen - tulee mieleen karamellitanko. Huipussa oleva venttiili, joka palloa täytettäessä suljetaan, avautuu päästäen ilman pois. Paqllon kuori alkaa vajota maata kohti.

Pallon "henki" katoaa Äsken niin uljaana kohonnut luomus näyttää nyt tavattoman surulliselta, kun sen "henki" katoaa. Kukaan ei kumminkaan jouda suremaan, sillä nyt alkaa "kuumailmapallolennon urheilullinen osuus", kuten lentäjämme hymyillen toteaa.

Pallo uhkaa vyöryä tielleVaikka laskeuduimme pellon pellon reunaan ja sekä oja että tien penkkakin ovat välissä, pallo uhkaa silti vyöryä tielle.

Pallon pakkaus alkaa"Aikuisten pallomeri", toteaa lentäjämme humoristisesti.

Pallo pussiin! Säkki tulee täyttyessään yhä painavammaksi. Herää jopa kysymys, että onko joku matkustajista ehkä joutunut sinne? "Se nähdään huomenna, kun pallo taas vedetään ulos lentoa varten." Pallolennolla huumori kukkii.

Täydeltä näyttää! "Entäpä jos pallo ei mahdukaan säkkiin?" kysyy joku. "No sitten otetaan se ulos ja aloitetaan alusta", vastaa lentäjä lakonisesti. Pomppuuttamalla saadaan kumminkin säkki suuta myöten ja sidotuksi kiinni. Sitten vaan kahvoihin kiinni ja hinaamaan penkkaa ylös.

Vielä yksi ponnistus... Kuumailmapallolennon urheilullinen osuus - viimeinen erä.

Kuohuviiniä lennon päätteeksi. Kuva: Tanja Tuuna Nostamme maljan ensimmäisille kuumailmapallolentäjille kuten päättyneelle lennollekin. Eräs henkilö kohottaa maljan myös hienolle laskeutumiselle.

Sivulle Haave todeksi! Seuraava lento Sivua on päivitetty 15.11.2015

Kaija Tuuna 2012