Kaijan sivut

29.7.2006 - Aamulento "Huitsin Nevadaan"

Jonkin aikaa oli varhain aamulla tehtävä lento ollut mielessä. Lapsuudestani muistan aikaiset aamuhetket, kun linnut laulavat ja kaste tuntuu jalan alla ruohikossa. Voisiko samanlaisen tunnelman löytää keskellä kaupungin vilinää?

Olin valmiusasemissa puoli neljän aikaan lauantaiaamuna 15.7. kun kännykkä soi ja lentäjä kertoi, että valitettavasti sää on hiukan arveluttava lennon onnistumisen kannalta. Edellisiltana oli kumminkin vielä vaikuttanut hyvältä. Kysyin oitis seuraavasta yrityksestä, jolloin sain kehotuksen seurata nettisivuja. Näin saatoin mennä jatkamaan uniani.

Aikanaan sitten sivuille tuli tieto, että seuraava aamulentoyritys olisi 29.7. - joka osoittautui samaksi päiväksi, jolloin on Hämeenlinnan Ilmailukerhon järjestämä Kuumaa Huumaa -tapahtuma. Sinne olin jo kuukautta aikaisemmin ilmoittautunut yleisölennolle. No, kai tuossa menee kaksi lentoa samana päivänä, kun se toinen on vasta illalla, päättelin ja lähetin sähköpostissa varauksen.

Ilma-aluksen valmistelua klo 4 - 4:30Koska en mitenkään pääsisi aamulla puoli neljän aikaan julkisilla kulkuneuvoilla Pirkkahallin lähtöpaikalle, tiedustelin, olisiko mahdollista, jos joku tulisi noutamaan? Näin sitten tapahtui ja niin olin sovittuun aikaan lähtöpaikalla, jonne jo oli kertynyt muitakin aamuvarhaisia.

Kurkistus palloon. Kuva: Jaakko Virtanen,
  Linnan PalloPalloon on vaikeaa kurkistaa yläpäästä muutoin kuin että se on vielä makuuasennossa.

Huippuventtiili kiinnitetään tarroillaHuippuventtiili voi olla halkaisijaltaan useita metrejä. Se kiinnitetään paikalleen tarroilla, jotka sitten irrotetaan, kun pallo on pystyssä.

Venttiilin varmistus. Kuva: Jaakko 
  Virtanen, Linnan PalloHuippuventtiilin kohdalla on tuplaten ulkopuolisia nauhoja varmistamassa, ettei venttiili pääsisi luiskahtamaan ulos...

Pallo liekeissä??? Onnistunut laukaisun ajoitus - ikään kuin pallokangas olisi tulessa? Aamun hämärässä liekit loistavat todella komeasti.

Koriin nousu. Kuva: Jaakko Virtanen, Linnan PalloNousemme koriin noin kello 4:43. Lentäjänä on Olli Luoma ja maahenkilöinä toimivat Maija Mäkelä ja Hannu Larimaa.

Yleisö puuttuu?Tällä lennolla puuttuu tyystin yleisö, jota aina muuten kertyy pallon lähtöpaikalle.

Viinikan lahti. Kuva: Jaakko Virtanen, 
  Linnan PalloKaupungin keskusta kohoaa Viinikan lahden takana.

Juna etelään ja pohjoiseenPeltolammin ja Sääksjärven välissä junat kohtaavat.

Vaikka onkin hiukanpilvistä, näyttäytyy aurinko sentään. Korkealla sekin nousee aikaisemmin...

Metsä valkenee Huikaiseva näky auringon valaistessa metsää. Kello on noin 5:20.

TukkitieTäällä on näemmä savotta...

Pelto ja lato metsän keskellä?!Lentäjämme on valinnut laskeutumispaikan - keskeltä ei mitään...

Kaurapellon pientareellaKaurapellon pientareella hiukan yli kuusi aamulla...

Ei UFO vaan IFO (Identified Flying 
  Object)!Kuva: Jaakko Virtanen, Linnan PalloMahtaisi asiasta perillä olematon hämmästyä tullessaan aamuvarhaisella pellolleen, että ufoko sinne nyt on laskeutunut...??

Maaston katsastus Sillä aikaa kun lentäjä ja eräs miesmatkustaja tiedustelevat maastoa...

"Varapilotti" Jaakko Virtanen... pitää "varapilotti" palloa pystyssä.

Hihna, jolla palloa siirretään Vetohihnalle on nyt käyttöä. Lisäksi pari henkilöä työntää koria edellään. Lentäjä pitää polttimen avulla palloa pienellä korkeudella maan pinnasta.

Ufon jälkiä? Kuva: Jaakko Virtanen, Linnan
  PalloNäinkö ne "ufojäljet"pelloille syntyvätkin - kuumailmapallo on asialla???

15 minuuttia myöhemmin. Kuva: Jaakko
  Virtanen, Linnan PalloNoin 15 minuutissa pallo siirretään saran päähän ladon luokse.

Pallon kaataminen Ja ei kun pallo nurin...

Uusi komentaja Sillä aikaa kun lentäjä tekee lisätiedusteluja laskeutumispaikan suhteen, alkaa pallon pakkaus. "Hiukan lisää vetoa köyteen, kiitos!"

Tottuneita Se tässä on hyvä puoli, ettei tarvitse työskennellä sateella. Se vielä puuttuisi!

Pelastaja saapuu :) Tuleehan se noutajakin lopulta!

- "Missä me oikein olemme?"
- "Huitsin Nevadassa", tulee vastaukseksi.

Aamiainen kello 7. Kuva: Jaakko Virtanen, innan PalloAamiainen luonnon helmassa kello 7 - mansikoita kermavaahdon kera ja kuohuviiniä!

Malja aamulle. Kuva: Jaakko Virtanen, Linnan 
  PalloVoisiko ihanammin päivän enää alkaa?

Sitten kotiin tultua hetkeksi unten maille - Kuumaa Huumaa -tapahtuma alkaa kello 16, jolloin pitäisi olla Hämeenlinnassa.


Kuumaa Huumaa -tapahtuman näyttämöAstuessani junasta Hämeenlinnan asemalla totesin, että sää ei voisi kauniimpi olla. Linnan puistossa, jossa Kuumaa Huumaa - tapahtuma järjestetään vuosittain heinäkuun viimeisenä viikonloppuna, oli väkeä pilvin pimein. Puitteet tällaiselle tapahtumalle ovat mitä parhaimmat. Ohjelmassa on erilaisia ilmailuhenkisiä esityksiä, muun muassa laskuvarjohyppynäytöksiä. Erittäin mielenkiintoista on seurata, miten hyppääjä taitavasti pakkaa varjonsa.

Keltaisella pallolla oli määrä nousta 
  ilmaan...

Odotukset lennon onnistumiseksi olivat näin korkealla. Toisin kuitenkin kävi. Kaksi palloa aivan vierestä pääsi nousemaan kun äkkiä virisi tuulenpyörre, joka ei ottanut laantuakseen. Näin pallon täyttäminen oli keskeytettävä. Siinä odotellessa umpeutui aika, jolloin pallojen olisi ollut päästävä ilmaan, jotta lentoaika olisi muodostunut kohtuulliseksi ennen auringonlaskua tapahtuvaa laskeutumista.

Hämeenlinna ei kuitenkaan anna rauhaa...

Sivulle Haave todeksi! Seuraava lento Sivua on päivitetty 15.11.2015

Kaija Tuuna 2012