Kaijan sivut

17.6.2006 - Tampere, Vehmainen

Olen monta kertaa pohtinut, mikä itse asiassa saa minut innostumaan niin mielettömästi kuumailmapalloasiasta. Tulokseksi tuli, että ilma-aluksen yksinkertainen periaate - kaiken tämän nykyisen teknologian ja monimutkaisten järjestelmien vastapainona - on eräs ratkaiseva tekijä. Jos ajatellaan vaikkapa lentokonetta, joka on umpinainen, tärisevä ja josta ei näe kunnolla ulos ja joka lentää sellaisella korkeudella, että on vaikea hahmottaa, missä mennään, niin siihen nähden on kuumailmapallolento aivan päinvastainen kokemus.

PolttariporukkaaTämänkertainen lentomme lähtee Pirkkahallin varaparkkipaikalta, joka on toinen virallinen lähtöpaikka Rosendahlin lisäksi. Olen pyytänyt entisen työkaverini lentoa katsomaan ja saapuessamme lähtöpaikalle totesimme, että onpa kovin naisvaltainen joukko tällä kerralla lähdössä ilmaa valloittamaan.

Pian osoittautuu, että vain yksi lähtee lennolle ja muut ovat hänen saattajiaan - tämä henkilö viettää polttareitaan.

Olli Luoma ja Hannu Larimaa seuraavat pilottipallon lentoaJoukkoa tulee aina vaan lisää. Niinpä palloväkeäkin on kahden auton verran. Useamman pallon lento on aina mielenkiintoinen, siinä on mukava seurata minnepäin itse kukin on on menossa. Tästä ottavat selvää lentäjä Olli Luoma ja maahenkilö Hannu Larimaa.

Sinikka ja Jukka Ollikainen Toisen pallon miehistönä ovat Sinikka ja Jukka Ollikainen.

Toisen pallon lentäjä 
   Jukka Ollikainen antaa ohjeita matkustajilleenVaikka lennon valmisteluissa toistuvat aina samat rutiinit, ei niitten seuraamiseen koskaan kyllästy. On ihailtavaa se täsmällisyys ja varmuus, millä henkilöstö työtään tekee. Vaikka kaikki tuntuu tapahtuvan automaattisesti, tippaakaan ei tingitä turvallisuudesta.

Tutut rutiinitMatkustajat saavat osallistua halujensa mukaan lennon valmisteluihin, tietysti henkilöstön ohjeita noudattaen.

Polttareitten viettäjä on puolestaan saanut ohjeekseen kirjata muistiin kaikki.

Pallo pullistuu. Kuva: Marianne LaitinenPallon täytön aikana lentäjä kiertää sen ympäri useaan otteeseen tarkistaen, että kaikki on kunnossa. Vaikka pallo on vasta puolittain täynnä, saa silti hyvän kuvan sen koosta.

Pallo pystyssä. Kuva: Marianne LaitinenKun pallo nousee pystyyn, lämmin ilma nousee tietysti heti sen huippuun, minkä takia alaosa näyttää aika ryppyiseltä. Pallo ei vielä ole valmis nousemaan ilmaan mutta se saattaa silti liikkua, minkä takia sitä on pidettävä paikallaan niin kauan, että lentäjä on saanut ilman tarpeeksi lämpimäksi, jolloin pallo pyöristyy lisää - lopulta pallokangas melkein "soi" kireyttään.

Koriin nousu. Kuva: Marianne LaitinenKoriin noustessa on polttimen kehys hyvä tuki. Jonkinlainen tikas tai jakkara olisi myös paikallaan...

Matka on alkanut. Kuva: Marianne
    LaitinenToisen pallon vielä odotellessa täyttymistään olemme jo matkalla - tuuli tietää, minne!

Kaupunki nousee Noustessamme yhä ylemmäksi alkaa myös kaupungin keskusta hahmottua. Etualalla on Härmälän kaupunginosaa.

Toinen pallo vielä maassa Pian toinen pallo ryhtyy takaa-ajoon.

Hervanta häämöttää 
   kaukaisuudessaAlussa näyttää, että matkamme suuntautuisi enemmän Hervantaan päin, mutta melko pian toteamme reittimme piirtävän laajaa kaarta sen pohjoispuolelta.

RisteysMutkikkaatkin risteykset näyttävät selkeiltä ylhäältä katsottuna, kuten tämä Lempääläntien ja Lahdenperänkadun risteys.

NekalaNekalan kaupunginosaa. Siirtolapuutarha-alue on ylempänä kuvassa. Iidesjärven nurkka vasemmalla.

Jäähalli Tampereelle rakennettiin Suomen ensimmäinen jäähalli vuonna 1965, jääkiekon MM-kisoja varten. Pienemmät hallit ovat rakennetut vuosina 1974 ja 1995.

Hervannan valtaväylä Hervannan valtaväylä johtaa - Hervantaan. Etualalla Kalevan Prisma, järvi on Iidesjärvi.

Toinen palloSaamme näemmä seuraa.

JankaJankan uudehkoja kerrostaloja. Alhaalta kuulemme kysymyksen "Miten menee?", johon eräs matkustajista vastaa: "Hyvin".

TähystysLentäjämme Olli Luoma tähystää silmä tarkkana mahdollista laskeutumispaikkaa.

Taustalla näkyy Hervanta - joka muutenkin on ympäristöään korkeammalla.

Aukea peltoKaikki ei ole miltä näyttää! Tuulten haltiat ovat armottomia tällä kerralla.
"Hieman jää sivuun", toteaa lentäjä laskeutumispaikaksi katsomastaan aukeasta.

Rautatie ja moottoritieJyväskylään vievä rautatie ylittää tyylikkäästi moottoritien.

Toinen pallo laskeutumassaToisen pallon lentäjä on nähnyt laskeutumispaikan - mutta missä se on? Eihän tuonne mahdu?! Ellei sitten rakennuksen katolle... :) Kauempana häämöttää Kaukajärvi

Toinen pallo laskeutuu Löytyipä sittenkin... katu Hankkiossa. Mikä laskeutumispaikka! Näemme muutamien henkilöitten juoksevan pallon luo minkä jaloista pääsee.

KaukajärviMe jatkamme vielä hetken aikaa.
Kaukajärvellä järjestetään aika ajoin soutu- ja melontakilpailuja.

Kangasalan tieKangasalan tie, etäällä häämöttävät Nattarin kerrostalot.

Laskeutumispaikka näkyvissä! Suoraan eteemme osuu Vehmaisten koulun kenttä (kuvan yläreunassa oikealla). Se on tosin paljon ahtaampi kuin ohittamamme peltoaukea, mutta lentäjä on päättänyt laskeutua sinne. Nyt on aika ottaa tukeva ote, sillä...

RYSKIS!... laskeudumme niin hyvää vauhtia, että katkaisemme kuusen korin hipoessa kentän reunalla olevien puitten latvoja. Koivut taipuvat kauniisti alta, mutta tukeva kuusi rysähtää poikki ja latvus putoaa maahan tyvi menosuuntaamme osoittaen.

Latvajarrutuksen seuraus Koska kuumailmapallossa ei ole jarruja ja se muutenkin toimii luonnon ehdoilla, on ainoa keino vaakasuoran vauhdin hiljentämiseen käyttää luontoa avuksi. Puu on tällainen luonnon suoma "jarru". Tulos riippuu tietysti paljon nopeudesta, puun paksuudesta ja siitä, mihin kohtaan puuta kori osuu. Lentäjän taidot joutuvat siinä koetukselle.

Tällä kerralla tärähdys oli melkoinen ja korissa olijat saivat kunnollisen ravistuksen. Vauhti kumminkin hiljeni siksi paljon, että tömähdimme kentän sorapintaan sen sijasta, että olisimme ehkä katkoneet kentän toisellakin reunalla olevia puita.

Joulukuusiainesta? Olisiko tuossa hyvä joulukuusi?

Korin siirto Matkustajien apua tarvitaan jälleen korin siirtämiseksi pallon kaatamisen kannalta parempaan asemaan. Laskeuduimme kentälle sen poikkisuunnassa, joten koria on siirrettävä hieman "taaksepäin", jotta pallokangas ei tarttuisi toisen reunan puihin.

Lentäjä on onnellinenKaikki päättyi kumminkin hyvin, kukaan ei loukkaantunut. Lentäjämme on tehnyt latvajarrutuksia ennenkin?

YleisöäKuumailmapallo kerää ympärilleen aina yleisöä ja nyt vielä satuimme laskeutumaan paikalle, jonka läheisyydessä on paljon taloja. Vaikka kello on jo liki 22:30, on yleisössä lapsiakin.

Korin purkaminen Varusteitten purkaminen sujuu päinvastaisessa järjestyksessä kuin kokoaminen - kuinkas muuten?

Jälleen skoolataanSeuraa jälleen tavanomaiset loppuseremoniat.
Toinen kierros kuohuvaa sillä aikaa kun lentäjä kirjoittaa diplomit matkustajaluettelon mukaisesti.

Näin on jälleen yksi tapahtumarikas lento takana.

Sivulle Haave todeksi! Seuraava lento Sivua on päivitetty 15.11.2015

Kaija Tuuna 2012