Kaijan sivut

13.8.2011 - Ylläri: Aamulento!

Lennon valmistelua Pyynikillä 128.2011Palatessani edellisiltana Viikinsaaresta laivalla oli Pyynikin rannassa kuumailmapallolennon valmistelu käynnissä. Asiasta mitään tietämätön saattaisi hämmästellä, että mitä siellä oikein on tekeillä? Onko tuossa ehkä säähavaintopallo, jota lähetetään yläilmoihin säätilaa tutkimaan?

Pallon asennosta voi päätellä, että lento suuntautuisi etelään - oletettavasti suurin piirtein samoille seuduille kuin edellinenkin lentoni.

Kotiin tultuani surffasin Linnan Pallon sivuille katsomaan lentovarauksia. Kuinka ollakaan - sivulle oli ilmaantunut seuraavalle päivälle aamulento :) Aamulennot ovat erittäin upeita ja koska niitä ei ole ollut tarjolla kovin usein, tartuin heti tilaisuuteen. Paikkoja oli vielä muutama vapaana.

Tervetuloa lennolle, tapaamisaika on Laukontorilla kello 5, vastasi Olli Luoma ilmoittautumisviestiini. Sivusta kuului runsaasti ääniä, joten olikohan siellä juuri lento meneillään?

Linjan 30 pysäkillä kello 4:30Auringon nousuaika on kello 5:22, mutta jo vajaata tuntia aikaisemmin kello 4:30, seistessäni bussia odottelemassa,  on havaittavissa taivaanrannan heikko aamurusko. Katuvalot laimentavat sen tehokkaasti.

Aamut ovat tähän aikaan vuodesta jo yön jäljiltä viileitä, joten pitkät kalsarit päällyshousujen alla ovat paikallaan. Korissa polttimen liekit kuitenkin lämmittävät oikein mukavasti, joten päällyspuseron alle kelpuutin lyhythihaisen t-paidan. Pään suojana on  tietenkin lakki.

Lähtöpaikalla Pirkkahallin lähistöllä hienoinen sumu kattaa maan kamaraa. Nouseva aurinko värittää pilvet kauniin purppuraisiksi. Luvassa on ihana lentosää. Heikohko tuuli enteilee, että kovin pitkälle emme pääse etenemään.

HarjoitteluaTäysi lasti eli tällä kerralla 12 matkustajaa valmistautuu ihastelemaan aamuisia maisemia. Lentäjä Olli Luoma pitää tavanomaisen ohjeistuksen.

LentopostiMatkustajat saavat postimerkillä varustetun kortin, jolla he voivat lähettää haluamalleen henkilölle lentopostia, jolloin vaatimuksena on, että se on mukana lennon kestäessä. Korin reunalle asetetaan pussukka, johon kortit voi laittaa.

Ilmapallotehdas on toiminut 40 vuottaBristolissa sijaitseva Cameronin "pallotehdas" on perustettu vuonna 1971 ja tulee toimineeksi tänä vuonna 40 vuotta.

Luku ilmoittaa pallon tilavuuden tuhansina kuutiojalkoina (275000 kuutiojalkaa = noin 7787 kuutiometriä).

Lentoavustajat Kai ja SimoNoustuamme noin kello 6:10 ilmaan eivät lentoavustajat Kai Leino ja Simo Uschanov suinkaan jää tumput suorina seisomaan. Pakattuaan varusteet peräkärryyn he otttavat suunnan palloon ja lähtevät sitä seuraamaan, jotta matkustajat saadaan takaisin - pallolennolle kun on vaan "menolippu" :)

3-tieKolmostien liikenteen melu vaimenee noustessamme ylöspäin.

LeonardoPirkkahallin edustalla sijaitsee tamperelaisen Kimmo Kaivannon suunnittelema Härmälän lentokentän muistomerkki, Leonardo. Se paljastettiin Tampereen 220-vuotispäivänä 1.10.1999.

Tampereen keskusta - kaksi järveä Onko Härmälän rannassa sumua vai näkykö siinä pilvien heijastus?

SumukerrosSumu voi toisinaan olla niin sakeaa, että sen läpi ei kunnolla näe. Ilmasta käsin näky on tosi vaikuttava.

Alhaalla vasemmalla näkyy Ikean tavaratalo.

Sumua Särkijärvellä Sumu kuitenkin kuitenkin haihtuu melko pian.

Reikä korin pohjassa Tulee pohtineeksi, miksi korin pohjassa on reikiä. Jos kori sattuisi ryystämään vettä, se tietysti poistuu reikien kautta helposti...

Moottoriautorata Moottoriautorata lentoaseman nurkilla.

Ohitamme lentokentän Tällä kerralla emme ylitäkään lentokenttää...

Hevostila Hevosaitaukset erottuvat maastosta selvästi valkoisen värinsä ansiosta.

Mutka tiessä Sähköpylvään takia on tie jouduttu vetämään mutkille?

Metsäsaareke peltojen keskelläLentäjämme jo varmaan tähyää sopivaa laskeutumispaikkaa?

Metsäsaareke peltojen keskellä näyttää kovin pieneltä ylhäältä käsin. Mutta ei se sitä suinkaan ole, kun vertaa sen vieressä olevaan taloon.

Laskeutumispaikka nääkyvissäSaamme jo kehotuksen valmistautua laskuun, joka tapahtuu oikealla näkyvän tien varteen.

Tämänkertainen aluksemme. Kuvan otti eräs matkakumppani. Jälleen kerran teimme hienon laskun, ja taas tuli uusi alus bongatuksi :)

Laskeutumispaikkamme sijaitsee Pirkkalassa, Anian Rantatien varrella.

Lentäjä johtaa pallon siirtoa Lentäjämme johtaa varmoin ottein pallon siirtoa tielle...

Pallo siirretään tielle ... jossa lentoavustajat vetävät sen kumoon pakkaamista varten.

Tien sivuun On otettava huomioon vastaantulevat ajoneuvot, semminkin kun aluksemme on niihin nähden kooltaan monikymmenkertainen - vaikka sitä on vaikea uskoa kuvun maatessa tien vieressä pitkänä letkana.

Perinnettä Kuohuviiniseremonia kruunaan tämän vuoden viimeisen lennon. Kolme niitä ehti kertyä. Rupeaako innostus jo hiipumaan??

Sivulle Haave todeksi! Seuraava lento Sivua on päivitetty 30.4.2012

Kaija Tuuna 2012