Kaijan sivut

25.2.2006 - Talvilento Valkeakoskelle

Talvella lentäminen arvelutti minua alkuun, lähinnä laskeutuminen. Korin alle sattuu lumen peittämä kivi, jota on vaikea ilmasta havaita? Lento päättyy järvelle, jonka jää ei kestä? Olenko nyt väheksymässä lentäjän kykyä arvioida maastoa? Joka tapauksessa päätin yrittää talvilentoakin.

Ensimmäinen yritys kaatui. Palloväki saapui lähtöpaikkana toimivan Naistenlahden venesataman luo vain todetakseen, että pilvet roikkuvat hyvin matalalla. Silloin olisi jouduttu pilviin ihan kirjaimellisesti! Asiaa ei yhtään parantanut silloin tällöin näkyvä auringon pilkahdus, joka erheellisesti antoi hieman toiveita paremmasta. Siinä odottelimme autossa istuen sovittuun tapaamisaikaan kello 14 asti, jolloin oli vain todettava, että tällä kerralla yritys veti vesiperän. Sovimme uuden ajan viikon päähän, jolloin onkin aivan toisenlaista. Aurinko paistaa täydeltä terältä ja hanki kimmeltää niin, että silmiä häikäisee. Kauniimpaa keliä ei olisi voinut odottaakaan.

Lennon valmisteluaPalloväen ja matkustajien lisäksi on lähtöpaikalle saapunut runsaslukuinen yleisö. Tietysti kaunis päivä houkutteli, onhan läheisyydessä suosittu talvisten kävelyretkien kohde, Siilinkari, mutta nyt on tarjolla muutakin mielenkiintoista nähtävää. Varsinkin pikkupojat kiertelevät uteliaina koria, joka polttimien asentamisen jälkeen on kaadettu jäälle ja jota näin pääsee paremmin tutkimaan. Säkistään ulos vedetty kirjava pallon kupu herättää samoin huomioita, kun se pitkänä letkana makaa lumella täyttämistä odotellen. Ankkuriköysi solmitaan renkaaseen, johon yleensä kiinnitetään vene mutta tällä kerralla siis ilma-alus.

Näköala kumollaan olevasta koristaNaistenlahden lämpövoimalan piipusta nouseva höyry osoittaa, että matkamme tällä kerralla suuntautuisi suunnilleen etelään. Tuuli ei vaikuta kummoiselta mutta kun palloa ruvetaan täyttämään, kupu alkaakin aaltoilla sinne sun tänne. Ankkuriköysi sentään pitää aisoissa korin, joka myös liukuu lumella melko herkästi. Silloin lentäjä kehottaa naismatkustajia menemään painoksi koriin. Se käykin erittäin helposti, pitää vain katsoa miten sinne asettuu, ettei yhtäkkiä totea seisovansa päällään korin noustessa pystyasentoon.

Jos kylmätäyttö oli haasteellista, on sitä kuumatäyttökin. Tuon tuostakin lentäjä joutuu sammuttamaan polttimen, kun kupu äkkiarvaamatta kääntyy lähes päinvastaiseen suuntaan. Vaikka kuvun alaosa on erittäin kestävää kangasta, liekin osuminen vahingoittaa sitä. Korista käsin on mukava katsella liekkien syöksymistä kuvun sisään, ja pikkuhiljaa se kuten korikin nousevat pystyasentoon, edelleen rajusti liikehtien. Mikäli alus ei olisi lujasti ankkuroitu, se kaiketi lentäisi tiehensä ennen aikaisesti jättäen loput matkustajat rannalle ruikuttamaan. Nyt kumminkin kaikki pääsevät mukaan. Kun pallon vakaus ja lentoonlähdön edellyttämä keveys on saavutettu, lentäjä laukaisee ankkuriköyden irti ja samassa aluksemme nousee ilmavirtaan, joka sitä jo useaan otteeseen olisi halunnut viedä.

Näköala Naistenlahdelle ja SiilinkarilleKevyesti nousemme ylemmäksi. Äskeisistä tuulenpuuskista ei nyt ole tietoakaan ja niinpä lentäjämme loihe lausumaan: "Kuten huomaatte - tämä laite on suunniteltu olemaan ilmassa!" Eikä siihen ole kenelläkään vastaan sanomista...
Näköala on huimaava. Venesatama kuten sitä reunustavat rakennuksetkin pienenevät silmissä. Siilinkari sekä sinne johtavat polut on helppo hahmottaa. Nyt vasta saa oikean kuvan sen sijainnista järvellä. Kuljemme täsmälleen samaan suuntaan kuin lämpövoimalan piipusta nouseva höyryvana.

Iidesranta ja ViinikkaTalvinen kaupunkimaisema hätkähdyttää pelkistetyllä olemuksellaan. Poissa on lehtipuitten ja nurmikon vehreys, taivaan väriä heijastava veden väri ja heleys, joka sille keväällä ja kesällä on luonteenomaista. Syksyn ruska tietysti antaa oman piirteensä.

Ylläoleva kuva mustavalkoisenaSilti talvimaisemaa ei voi sanoa mustavalkoiseksi. Ero näitten kahden kuvan välillä on selvä.

Moottoritie, Hallila ja
   HervantaLentosuunta antaa viitteitä siitä, että ohittaisimme melko läheltä Hervannan, jossa asun. Eipä aikaakaan, kun edessä onkin jo moottoritie ja Hallilan kaupunginosa.

Korkeuksista on helppo hahmottaa paikkoja, joten kuumailmapallolento on mitä parhain keino ympäristöopin opiskeluun.

HervantaKuljemme hieman Hervannan länsipuolelta. Voimalinjan aukko erottuu selvästi. Särkijärvellä risteilee latuja.

Lentäjä työssään - jotta me saisimme
   huvitella!Jonkin ajan kuluttua ilmaan nousun jälkeen joku matkustajista kysyy jotain laskeutumisesta.
"Aina sama juttu! Tuskin on päästy ilmaan kun jo aletaan puhua laskeutumisesta!", pääsee minulta. Kaikki lentäjää myöten puhkeavat äänekkääseen nauruun.

Lentäjämme Olli Luoma tähystää maastoa.

Pallon varjo havumetsän ylläPallon varjo metsän yllä. Talvella havumetsä on silmäänpistävin värillinen kohta maastossa.

Häikäisevä lumilakeus Laskeudumme peltoaukealle lähelle Valkeakoskea. Hetken keinuttuaan kori kellahtaa kyljelleen, joten siitä on helppo poistua. Enpä olekaan aikoihin lumessa kieriskellyt. Jotta emme jäisi mahdollisesti liukumaan lähtevän korin alle, lentäjä kehottaa poistumaan sivullepäin, samasta syystä hän pyytää yhtä matkustajaa istumaan pallon kuoren päälle.

Ei se talvilento mitenkään hassumpi kokemus ollutkaan. Hieman vilu kerkisi tulla seisoskellessa mutta lentäjä lohdutti, että kohta ei enää ole vilu.
Edessä on varusteitten siirto autolle. Pallosäkki liukuu kevyesti lumella. Korin siirtoa varten irrotetaan muutama kaasupulloja kiinnittävä hihna, jotka kiinnitetään korin kantokahvoihin. Ihmetellessäni miten kaikki on viimeisen päälle, lentäjä toteaa, että kuumailmapallovarusteita ei suinkaan suunnitella vihreän veran ääressä...

Varusteitten pakkaamisen jälkeen seuraa jo tuttu kuohuviiniseremonia ja diplomien jako. Sitten onkin aika palata Tampereelle.

Sivulle Haave todeksi! Seuraava lento Sivua on päivitetty 15.11.2015

Kaija Tuuna 2012