Kaijan sivut

6.9.2005 - Ulkomaille Teiskoon - Kulkkila

Ratinan suvantoVielä yksi lento, sitten riittää tältä vuodelta. Näin olin päättänyt. Matkassa on kuusi henkilöä, joten korissa on hieman väljempää.

Ratinan suvannon rantoja käveleville on varmaan tuttu näky pallon nouseminen Nalkalan kentältä.

Ratinan stadionilla on peliTällä kerralla Ratinan stadionilla näkyy pelaajia. Toivottavasti ei peli mene totaalisesti sekaisin pelaajien unohtaessa työnsä ja ruvetessaan katselemaan taivaalle? Vastapuoli saisi näin maalin turhan helposti.

Kohti TeiskoaPallo suuntaa matkansa kohti Teiskoa, taustalla näkyvän Aitolahden yli. Sen rannalla sijaitsee Lapinniemi ja Naistenlahti. Tosin en vielä tällä hetkellä tiedä, että seuraavalle lennolle nousen Naistenlahden venesataman jäältä...

Erkkilän siltaKaunis Erkkilän silta (valmistunut 15.6.1983) johtaa rautatien yli.

Valkoisen vesitornin katolla sijaitsee Tampereen Ursan tähtitornin kupu.Olisivatpa tuulten haltiat ohjanneet meitä pari piirua oikealle, niin olisin pyytänyt lentäjää laskeutumaan valkoisen rakennuksen kohdalla alemmaksi ja näin olisin voinut huikata tähtitornin tasanteella oleville "hei te siellä alhaalla!" :) Olen joutunut luistamaan Tampereen Ursan kerhoillasta lentomme takia.

Kirjoittaja unelmaansa toteuttamassa. (Kuvaaja tuntematon)Oheisen kuvan otti tuntemattomaksi jäänyt matkakumppani.
Eihän muuten kukaan usko, että olen ollut kuumailmapallolennoilla :)

Osa Eerolan suoraaEerolan suora on polkupyöräilijän painajainen - pitkä kuin nälkävuosi. Kuvassa näkyy siitä vain osa. Edes ilmasta käsin ei siitä saa täydellistä kuvaa. Eikä tietä pitkin kelatessa pääse lainkaan osalliseksi maiseman kauneudesta. Näkyy vain hieman puita, jokunen talo ja pellon reunaa.
Kuvan alalaidassa on hauskan näköinen lampi. Tieltä käsin ei edes tiedä sen olemassa olosta.

Eerolan suora yhtyy TeiskontiehenAikanaan Eerolan suora yhtyy Teiskoon johtavaan tiehen. Sen oikealla puolella näkyvä järvi on ilmeisesti kasvamassa umpeen.

Kuumailmapallon tähyilijä?Metsä näyttävää ylhäältä katsottuna rahkasammalmättäiköltä. Tien reunalla näkyvä auto on varmaan varta vasten pysähtynyt meitä katselemaan?

Umpeen kasvava järvi?Järveä ylittäessämme huomautan lentäjälle, että tässä sitä olisi epäkiitollinen laskeutumispaikka, minkä hänkin myönsi todeksi. Näyttää todella hetteiseltä. Pienellä lammella näkyy joutsenia, jotka lähestyessämme pyrähtävät lentoon.

Joutsenia Voimakas osasuurennos yllä olevasta kuvasta. Joutsenet näkyvät lammen reunassa. Kuva ei ole kovin hyvä, valitettavasti.

VattulanniemiVattulan kauniita maisemia.

Paarlahtea saarineenPaarlahti, jota toisinaan kutsutaan Suomen vuonoksi, ulottuu Näsijärvestä kymmenisen kilometriä sisämaahan. Siinä on lukuisia isoja ja pieniä saaria, joissa näkyy mökkejä.

Pallo heijastuu veden kalvostaVarsin mielenkiintoinen ilmiö on veden pinnasta heijastuva pallo. Se näkyy silloin "alhaalta päin" ja mikäli kuvassa ei ole mitään vertauskohtia, on hyvin vaikea tajuta, katsotaanko ylös- vai alaspäin. Ilmiö saattaa olla hämmentävä. Tässä ei kumminkaan ole suunnista epäselvyyttä, sillä korin alla näkyy saaren nurkkaa ja vasemmassa yläkulmassa metsää.

Suomen vihreää kultaaMetsää on sanottu Suomen vihreäksi kullaksi, eikä suotta Näkymä, missä ei olekaan muuta kuin metsää, on hyvin yleinen. Asian tajuaa vasta tarpeeksi korkealta :)

Lentäjä Olli Luoma Olli Luoma, lentäjämme.

Rauhallinen pihaidylliTalojen vieressä virtaavan veden solina kuuluu koriin selvästi.

Sähkölinjat halkovat viljavainioitaJo kauan ennen kuin itse pystyn havaitsemaan kohdetta, lentäjä ilmoittaa meille, että laskeudumme tuon tornitalon lähelle. Lähemmäksi tultuamme näemme, että aukiota halkoo kaksi isoa sähkölinjaa, joten ihan näille pelloille, joista vilja on jo korjattu, emme voi laskeutua.

Sähkölinja onkin ainoa todellinen vaaratekijä kuumailmapallolla lentämisessä. Vaikka muutamia kertoja on Suomessakin jouduttu sen kanssa tekemisiin, vakavilta vaurioilta on vältytty.

"Muumitalo"Tornista tulee heti mieleen Muumitalo. Se on varsin viehättävä. Kuulemamme mukaan torni on rakennettu myöhemmin kuin itse talo.
Reittimme vie hieman sen ohitse ja pian kori nököttää jälleen viljapellon pientareella – tietysti ainoa korjaamaton pelto, toteaa lentäjämme sitä lähestyessämme. Tätä mieltä tuulien herrat kumminkin ovat tällä kerralla.

Matkustajat auttavat lentäjää korin siirrossaPäinvastoin kuin nousun, laskeutumisen huomaa yleensä varsin hyvin. Tällä kerralla laskeutuminen kumminkin oli äärimmäisen pehmeä.
Pari miesmatkustajaa pääsee lentäjän avuksi siirtämään koria paikalle, jossa pallon kaataminen onnistuu parhaiten aiheuttaen mahdollisimman vähän vahinkoa.

Kuvun tyhjentäminenLähtöpaikalla kupuun puhallettu ilma on saatava pois, jotta kupu voitaisiin pakata. Ilman matkustajien apua se olisikin hankalaa, ainakin kävisi paljon hitaammin.

Tilan isäntä avustaa traktorin kanssa.Tilan isäntä tarjoaa traktoriapua varusteitten kuljetuksessa. Laskeutumispaikalle ei johtanut minkäänlaista tietä, ja näin sinne pitää kulkea viljapellon halki.

Varusteet on pakattu ja on aika lähteä...Laskeutumispaikan isäntä saa lentäjältä pienen lahjan, mikä on yleinen tapa lennoilla. Sen jälkeen nousimme autoon ja jätimme taaksemme Teiskon ja Kulkkilan kylän - jonne autonkuljettaja ei löytänyt ennen kuin sai koordinaatit.

Lasiteline on aika tyylikäs!Tällä kerralla lentäjä oli päättänyt, että kilistämme vasta palattuamme Nalkalan kentälle. Mahtoivat siinä ohikulkijat ihmetellä mitä oikein on tekeillä?

Sivulle Haave todeksi! Seuraava lento Sivua on päivitetty 15.11.2015

Kaija Tuuna 2012