Kaijan sivut

13.5.2007 - Tusina täyteen!
Kuru, Länsi-Teisko

Tämän vuoden ensimmäiselle lennolle pääsy tuntuu olevan kiven alla! 11.3. aamulla oli vallan ihana auringonpaiste ja kerkisin jo iloitsemaan odotettavissa olevasta leijailemisesta kaupungin yläpuolella. Keli oli kovin sohjoinen johtuen jo pari päivää jatkuneesta suojasäästä, jonka takia samalle päivälle suunniteltu Siilinkari-tapahtumakin oli peruutettu. Toivottavasti ei sentään lentoa peruuteta...

Vaan kuinkas kävi? Seistessäni Rosendahlin parkkipaikalla muutamien muiden retkelle lähtijöiden kanssa totesimme, että käy tosi kova viima. Kai palloväki taas tulee paikalle vain todetakseen, että tuulee liikaa? Niin tapahtui. Linnan Pallon päälentäjä Olli Luoma totesi, että tuulta on yli 6 m/s ja että se heikkenee kovin hitaasti. Näin ollen on lentoa siirrettävä.

Hän vielä pahoitteli asiaa ja kertoi, että turvallisuuden vuoksi näin on tehtävä. Paikkakuntalaisille se ei liene kovin suuri menetys mutta on todella harmillista kauempaa saapuville, joita nytkin oli joukossa.

Lentolippu 7.4. peruuntui lennonvarmistusnumeroon soittamalla kuten myös 27.4., jolloin oli pohjoinen virtaus niin voimakas, että lentäjän mukaan olisimme pikapikaa olleet Virossa! :)
Lentolippuun on, viisasta kyllä, laitettu muutama lisärivi lentopäiviä varten. Tämä lippuni on voimassa 23.2.2008 saakka, joten eiköhän siihen mennessä...

Äitienpäivänä 13.5. oli heti aamusta kaunista ja odotukset lennon onnistumiseksi korkealla. Kuitenkin iltaa kohti jännitys sen kuin lisääntyi ja vaihtaessani Keskustorilla Pirkkahallille menevään bussiin unohdin käyttää matkakorttini kortinlukulaitteessa. Kuljettaja sai siitä aiheen huomautukseen. Kävellessäni sitten päätepysäkiltä lähtöpaikalle ihmettelin koko ajan lisääntyvää vapinaa. Aivan kuin olisin ensimmäistä kertaa lennolle lähdössä - tosin silloinkaan en ollut ihan näin hermona! Taivaalla näkyi aika pahan näköisiä pilviä...

Iso pallo - iso kori Tämänkertainen pallo on melko uusi ja se kantaa 14 matkustajaa. Sen vuoksi korikin on entisiä isompi ja vaatii useita käsipareja, jotta sen saa ulos peräkärrystä.

Pahannäköinen pilvi vaanii 
 polttimien asennustaLento saatetaan joutua perumaan missänvalmistelujen vaiheessa tahansa. Tällä kerralla ei taustalla vaaniva pilvi ei ole niin paha kuin miltä näyttää.

Lentäjänä toimii Olli Luoma ja maahenkilöinä Maija Mäkelä ja Juha Kaunisto.

Välillä on seurattava peliä!Jääkiekon MM-loppuottelu varastaa välillä huomion kokonaan.

14 matkustajan kori Matkustajaosastot on sijoitettu lentäjän osaston molemmille puolille.

Tulee väkisin mieleen kysymys, kuinka suuri kori voi olla ilman että osastojen sijoittelu muodostuu hankalaksi.

Pilottipallo ilmaan Pilottipallon lentosuunta osoittaa, että matkamme suuntautuisi ulkomaille eli Teiskoon päin - ja suoraan kaupungin keskustan yli.

Tampereen kartalla luki entisaikaan Teiskon kohdalla "Tampereen ulkomaat" - siitä juontaa juurensa sanonta ulkomaille Teiskoon. Teisko liitettiin Tampereen osaksi 1.1.1972.

Jo nousee! Ankkuriköysi kiristyy äärimmilleen pallon noustessa ja tuulen tarttuessa siihen.

Pallo on pystyssä Pallo on pystyssä - vielä hiukan löylyä ja matkustajat voivat nousta kyytiin.

Saattajat "Hei hei, pappa!"
Matkustajien joukossa on kaksi synttärisankariakin.

Tarkkaavaisia ilmeitäMitähän lentäjä nyt tekee?

Ankkuriköysi irti! Päästäkää irti! - ankkuriköysi tuntuu parkuvan.

Nousemme ilmaan noin kello 20.

Yleisö Moni yleisön joukosta varmaan toivoisi olevansa lennolla mukana...

Hienoa! Ei olisi uskonut - että osaa olla hieno tunne!

Pendolino etelään Pendolino vie matkustajia päinvastaiseen suuntaan.

Härmälän puisto Härmälän puisto

Kaksi järveäTampereen seudulla on paljon järviä - kuten Peltolammi ja Sääksjärvi etelään johtavan rautatien varrella.

Rantaperkiön uimarantaKaupungin lukuisista uimarannoista yksi sijaitsee Rantaperkiössä.

Hatanpään niemi Hatanpään niemellä sijaitsevat Hatanpään kartano puistoineen, Arboretum eli puulajipuisto - tosin siellä on paljon erilaisia kasveja -, kaupungin puutarha ja Hatanpään sairaala.

Eteläpuisto Hämeenpuiston eteläpäässä sijaitsee loogisesti Eteläpuisto - sekä Nalkalan kenttä, ensimmäisten lentojeni lähtöpaikka. Nykyisille palloille se on aivan liian pieni.

KlingendahlTehtaitten tuotteet muuttuvat ajan mukana. Näin on käynyt Klingendahlillekin.

Pyynikin harju Voisiko uskoa, että tässä on maailma suurin soraharju?

Näkötorni Pyynikin näkötornissa avautuu aika hulppeat näköalat. Lisäksi siellä voi nauttia munkkikahvista.

Torni on auki kello 9-20.

Laukontori ja satama Tampere sijaitsee kahden järven välissä, niinpä sillä on kaksi satamaa. Laukontorin rannasta lähtee kesäisin Hopealinjan reitti Hämeenlinnaan ja useita laivaristeilyjä. Samaten sieltä on tasatunnein yhteys Viikinsaareen, joka on suosittu retkeilykohde.

Erään viimekesäisen lentomme lähtöpaikka on kokenut rajun muutoksen!

Keskustori on tyhjä! Keskustori, joka yleensä vilisee ihmisiä, osoittautuu yllättävän tyhjäksi. Kapakat sen sijaan ovat varmaan täynnä jättiscreenien ja kaljatuoppien ääreen linnoittautuneita jääkiekkofaneja.

Tampereen Teatteri (K. S. Kallio, 1912) perustettiin vuonna 1904.

Autio ja tyhjä...

Totta tosiaan - ei ristinsielua...

Keskustorin kulmiin oli kaupungin ensimmäisessä asemakaavassa varattu tilat neljän eri uskontokunnan kirkolle. Vain Carlo Bassin suunnittelema uusklassismia edustava Vanha Kirkko rakennettiin (1824). Kellotapulin suunnitteli C. L. Engel (1828). Uusrenessanssityylisen Raatihuoneen (1890) suunnitteli Georg Schreck.

Aleksanterin kirkko ja MetsoAleksanterin kirkko ja pääkirjasto Metso tarjoavat kumpikin omanlaistaan hengen ravintoa.

Uusgoottilaisen kirkon (Theodor Decker, 1881) peruskivi laskettiin keisari Aleksanteri II:n valtaistuimelle nousun 25-vuotispäivänä.

Voimalaitoksen pato Pyhäjärvi vetää ja Näsijärvi työntää, on välissä Tammerkoski...

Koski sai alkunsa luultavasti noin 5600 vuotta e.Kr., kun aikaisemmin pohjoiseen virrannut Näsijärvi maankohoamisen seurauksena puhkaisi väylän kapean kannaksen läpi etelämpänä sijaitsevaan Pyhäjärveen.

Vapriikki ja Finlayson - kumpikin omalla 
  puolellaan kanavaaKevyen liikenteen siltahan on likipitäen jo olemassa...

Tuomiokirkko Tuomiokirkko on jo lähes kuoriutunut suojapeitteestään.

Särkänniemi ja Mustanlahden 
  satamaVajaassa 25 minuutissa siirryimme keskustan laidalta toiselle.

Mustanlahden satama sijaitsee Särkänniemen huvipuiston kupeessa. Sieltä lähtee Runoilijan tien Tarjanne-laiva Virroille. Satamassa pitävät majaansa myös monet pienemmät risteilyalukset, kuten m/s Wellamo.
Paasikiven-Kekkosentie jatkuu valtatie kolmena Ylöjärven kautta Pohjanmaalle.

> Yleisnäkymä Tammerkoski jakaa kaupungin kahtia - miten sille sopisi imagoon turkulaisia mukaillen tois pual koske?

Kuvaa klikkaamalla saat sen suuremmaksi uuteen ikkunaan.

Kaleva ja Hervanta Näkymä Kalevan ja Hervannan suuntaan.

Saderintama Olemme siirtyneet veden yläpuolelle. Saderintama näyttää olevan kaukana lännessä.

Lentäjä kertoo, että kuumailmapallosta näkee hyvin 100 km päähän. Hän osoittaa taivaanrannalta Loimaan viljasiilot - jotka minäkin hetken kuluttua löydän - sekä Tiirismaan 327 m korkean radio- ja tv-maston, joka sijaitsee Lahden lähellä. Hän osoittaa myös Valkeakosken suuntaan mainiten, että sen eteläpuolelta Hämeenlinnasta on myös noussut pallo ilmaan.

Siilinkari Siilinkari-kävely peruuntui tänä vuonna huonon jäätilanteen vuoksi.

Lentävänniemi Lentävänniemi jää taaksemme. Puoli tuntia on kulunut lähdöstämme Pirkkahallilta.

Potretti Digikameralla on helppo ikuistaa itsensä eri tilanteissa.

Karjapoltin liekehtii kirkkaastiKarjapolttimen liekki on kirkkaampi ja ääni matalampi kuin muissa polttimissa. Siinä nestemäinen propaani menee suoraan suuttimiin käymättä välillä höyrystymiskierukan kautta.

Kaupunki on jäänyt taakseVajaan tunnin lennettyämme olemme vielä Näsijärven ulapalla. Laskeutumista ei voisi edes ajatella tässä tilanteessa :) Kaupunki on jäänyt kauas taaksemme.

Metsäistä seutua Lopulta on edessämme maata! Se on kuitenkin niin metsäistä, että laskeutumishaaveet täytyy jättää.

Vasten auringon siltaa...Auringon laskuun on vielä tunti ja polttoainetta riittämiin, joten hätäkös tässä!

Peltoaukea Laskeutumiseen sopivat pellot jäävät kauas sivuun reitiltämme.

Lentäjä ilmoittaa lennonjohdolle 
  jatkavansa lentoa.Lentäjä kertoo lennonjohdolle jatkavansa lentoa. Kerrankin hänellä ei ole kiirettä alas :)

Lentosuunnitelma tehtäessä ilmoitetaan suunniteltu lentoaika. Kun se päättyy, pitää lentäjän ilmoittaa joko laskeutumisestaan tai sitten lennon jatkamisesta. Jos lennonjohto ei saa mitään tietoa ilma-aluksesta se ryhtyy puoli tuntia suunnitellun lentoajan päättymisen jälkeen selvittämään, missä ilma-alus on. Ensin soitetaan lentäjän kännykkään, jos numero on tiedossa. Mikäli ei yhteyttä saada, ryhdytään koko ajan laajempiin etsintätoimiin.

Tyyni järvi Veden pinta on yllättävän tyyni - niinpä se heijastaa kauniisti sekä pilvet että puut.

Teiskon radio- ja tv-mastoTeiskon 325 m korkea radio- ja tv-torni välittää kuvan ja äänen Tampereelle.

laskeutumispaikka?Suuntamme on kohti vasemmalla sijaitsevaa niemeä, jossa näemme sopivan laskeutumispaikan. Siirrymme näin Kurun puolelle, Länsi-Teiskoon.

Matalalentoa Laskeudumme noin 20 metrin korkeuteen veden pinnasta.

Rantalaitureita ¨Siellä täällä salamoi - ei suinkaan ukkonen ole nousemassa vaan rantojen asukkaat ovat tulleet katselemaan ja ikuistamaan erikoisen kulkuneuvomme.

Vihdoin löytyy sopiva pelto!Lentäjä kehottaa valmistautumaan laskeutumiseen. Hän sanoo myös, että korin pohja tulee ottamaan kiinni puitten latvoihin. Puujarrutuksesta ei kumminkaan ole kyse.

Aurinkokin laskeeLaskeudumme yhdessä auringon kanssa :)

Maan kamaralla Erittäin pehmeästi laskeudumme pellon reunaan pienen matkan päähän tiestä.

Mitä tehdään sseuraavaksi?Lentäjä selostaa jatkotoimenpiteet: pallo siirretään lähemmäs tietä, johon hän tarvitsee muutamia avustajia.

Matkustajat pääsevät välillä töihinkinAvustajia tarvitaan useita, sillä ilma-alus on aika suuri.

Vapaaehtoiset työssä Purkutöihin löytyy innokkaita vapaaehtoisia.

Kuvun siirto Pallopussi ei ole matkassa, joten kupu on siirrettävä ojan yli tien viereen odottelemaan auton saapumista.

Innokkaita Eräät kysyivät jopa päästä vapaaehtoiseksi töihin!

Olisipa tämä tapahtunut kolmisenkymmentä vuotta sitten...

Kori on painava Korin siirtämiseen tarvitaan monta käsiparia.

Juha ja Olli Teettihän se vähän töitä!

Kaasupullot Tällaiseen pulloon menee 40 kg kaasua.

Perinteinen seremoniaPäätösseremoniat voivat alkaa kello 23:06.

Tyytyväisiä matkustajiaOlihan se ikimuistettava matka - ensikertalaisille erittäinkin. Kelpaa sen kunniaksi pienet ottaa.

Henkilökuntakin nauttiiHenkilökuntakin voi nauttia täysin siemauksin työn tuloksista.

Taivaalla ei näy kuu - pyöreä läntti johtuu kameran optiikasta.

Vielä diplomien jako Mikähän lentäjää naurattaa?

Sivulle Haave todeksi! Seuraava lento Sivua on päivitetty 10.12.2015

Kaija Tuuna 2012