Kaijan sivut

15.10.2006 - Renko

Hämeenlinna "antautuu" neljännellä yrittämällä ja samalla toteutuu viime vuonna haaveeksi jäänyt ruskalentokin.

Hannu on osannut varustautua - hänellä on 
 varmaan jo paljon kokemusta.Hyvissä ajoin olen sovitulla tapaamispaikalla Linnan puistossa. Apuhenkilömme Hannu Larimaa on varustautunut kumisaappain, joitten hän sanoo olevan varma jalkinevalinta, laskeutumispaikasta kun ei etukäteen ole minkään maailman kuvaa. Tällä kerralla valinta osuu nastaan.

Pilottipallo osoittaa lentosuunnan - 
 ylöspäin joka tapauksessa.Pilottipallo nousee ilmaan.

Ponnekaasua kaasupulloihinAlhaisessa lämpötilassa ei kaasupullossa ole riittävästi painetta, jotta polttimet toimisivat. Tämän johdosta pulloihin laitetaan ponnekaasua, joka tavallisimmin on typpeä.

Kunnossa ovat! Polttimet testataan joka kerta ennen lentoa.

Ensimmäisellä kerralla säikähdin kovaa ääntä, joka toimenpiteessä syntyy. Vaikka sama ääni kuuluu korissa tuon tuostakin, ei se siellä tunnu lainkaan häiritsevältä - ja onhan se tae ilmassa pysymisestä :)

Tavanomainen ohjetuokio Tällä kerralla on lentäjänä Veini Ravantti. Lentäjillä on erilaisia työskentelytapoja, jotkut jopa harjoituttavat matkustajilla koriin nousun ja laskeutumisen valmistelun.

Nahkakäsineet suojaavat parhaiten kuumuudelta polttimen hanoja käännellessä.

Pallon purkaminen säkistäänTuttu pallo - viimeisen kerran! Palloillakin on tietty elinkaari, jonka jälkeen ne poistetaan aktiivisesta käytöstä.

Tyhjä pallopussi kääritään kasaan ja ripustetaan korin reunaan matkan ajaksi, jotta se on heti valmiina laskeutumispaikalla käytettäväksi.

Tarkkana kuin porkkana Vaijereitten kiinnitys on tarkkaa puuhaa, minkä takia sen yleensä tekevät lentäjä ja maahenkilöstö.

Valmis kylmätäyttöön Kylmätäyttö - ilman ahtaminen palloon puhaltimella - voi alkaa.

PuhallinPuhallin toimii bensiinillä ja sen aikaansaama ilmavirta on todella kova. Ensimmäisellä kerralla sen nähdessäni tuli mielikuva "jättimäinen pöytätuuletin".

Pullistelu alkaa! Pallokangasta ei suinkaan aina suoristeta vaikka se helpottaakin täyttöä. Kankaan rypyt kyllä oikenevat vähitellen sen aikana.

Venttiilin kiinnitys Tässäkin pallossa on varmistusnauhat huippuventtiilin kohdalla.

Tilaa tarvitaan Pallo vaatii yllättävän paljon tilaa täyttövaiheessa. Huippuköyden pitelijät joutuvat muuten jopa pensaaseen :)

Pullistuu pullistumistaan - vaan ei halkea!Jokohan tuossa rupeaisi olemaan tarpeeksi?

Kuumatäyttö Kuumatäyttö eli ilman lämmitys ja sen seurauksena pallon pystyyn nostaminen.

Kiinnostuneita Isoja ja pieniä katsojia riittää aina pallon vaiheilla. Eräs katsoja on päättänyt tehdä dokumenttielokuvan. Se olisi hauska nähdä...

Kuljetuskalusto Ilmaan päästään kello 16:36. Keittiöjakkara on tarkoitettu lähinnä matkustajien koriin nousemisen helpottamiseksi.

Yleisö jää taakse Yleisö seuraa katsein ja kameroin pallon nousua.

Hämeen Linna ympäristöineenHämeen Linna sekä sen takana oleva Tykistömuseo avautuvat katsojan silmien eteen kaikessa mahtavuudessaan.

Näkymä avartuu Korkeammalle noustessa näkymä avartuu avartumistaan. Kamerayleisö seuraa edelleen lentoamme, samoin kaksi käytävän päässä seisovaa poikaa pyörineen.

Linnan puisto Linnan puisto on kaunis ruskankin keskellä.

Yhä kauemmaksi Auto on edelleen paikallaan käytävän vieressä, josta nousimme ilmaan. Kello on nyt 16:39 ja matkasuuntamme rupeaa hahmottumaan

Kirkko ja tori Hämeenlinnan kirkko ja tori, jonka keskellä näemme pari poikaa katselemassa korkeuksiin. Kuumailmapallo on varmaan hyvin yleinen näky tässä kaupungissa.

Moottoritie Moottoritie kiemurtelee kohti Tamperetta. On niin pilvistä, että sitä ei näe. Voisi näkyäkin, mikäli kuljettajamme pöhäyttelisi hieman lisää löylyä palloon?

Liikuntakeskus? Pelikenttiä ja uimaranta

RuskaaRuskan värittämää talomaisemaa. Oikealla näkyvää, siltojen välissä olevaa moottoritien osuutta on suunniteltu katettavaksi. Vähän samanlaisia suunnitelmia on Tampereellakin... :)

Veini hymyilee Matka sujuu hienosti lentäjänkin mielestä?

Moottoritie, KatumajärviAsiantuntijaa kaivattaisiin nyt maisemia selostamaan...
Alareunassa taitaa kumminkin juosta moottoritie?

Keskusta Kaupungin keskusta kokonaisuudessaan.

Taivaanrannalla Valkeakosken savutTaivaanrannalla häämöttävät Valkeakosken savut.

Metsää riittää Metsää riittää täälläkin silmänkantamattomiin. Syksyllä ruska kirjavoittaa sitä.

Valtatie 10 Kaupungin keskusta on pienentynyt. Suuri järvi on Hattelmalanjärvi. Kuvan oikeassa laidassa on Katumajärvi. Valtatie 10 halkoo maisemaa.

Valtatie 10 Tie jatkuu kaukaisuuteen...

PeltoPelto kuin riepumatto...

RuskaaLisää ruskaa

Kohta leimuaa Hetki juuri ennen tohahdusta...

SuoSuota näkyy kartankin mukaan olevan paljon näillä seuduin?

Savu nousee Mikähän siellä savuaa?

Auto seuraa Taitavat olla autokuskillekin tuttuja seutuja? Olemme nähneet hänet silloin tällöin.

Käpysaalis? Miten onnistuisi käpyjen keruu kuumailmapallosta? Ankkuri sopivaan puuhun ja niin on käpysaalis ulottuvilla...

Laskeutumispaikka häämöttääLaskeutumispaikkamme on vihreä kaistale tien takana. Sähkölinjan vuoksi emme voi laskeutua tielle - mikä olisi säästänyt monet pyykinpesulta... ;)

Autonkuljettaja on varmaan käynyt näillä seuduilla ennenkin?

Onneksi on sato korjattu!Laskeudumme sokerijuurikaspellolle noin klo 17:38. Kauempaa se näytti ihan mukavalta mutta lähempi tutustuminen osoittaa aivan toista. Maaperä on kumminkin suhteellisen kovaa. Ei ole tainnut sataa muutamaan päivään.

Kori kaatui Kori kellahti laskussa kumoon ja lentäjä sai aihetta muistuttaa kiinnipitämisestä kunnes pallo saadaan tyhjäksi. Hiukan näyttää kori raahautuneen pellon pintaa pitkin.

Mahtaa korikin saada pinnalleen erinäisen saastakerroksen ajan mittaan? Korin sentään voi pestä toisin kuin pallon...

Auto jää turhan kauaksi! Tämän lähemmäksi ei pääse edes maastoautolla! Saran päässä on lillinkiä sen verran.

Tavaroitten kuljetus Pallopussi ja kaasupullot kulkevat kätevästi kuljetuslavalla.

Pellon pinta on upottavaa Pellon pinta on upottavaa jo nyt, entäpä sitten parin päivän sateen jälkeen? Erään korin työntäjän jalat lipesivät perälaudan päällä pahasti.

On siinä rapaa! Aikamoisessa siivossa ovat työkalutkin...

Kengät ja tuulipuku ovat pesun tarpeessa.... saati sitten kengät. Ne oikein imeytyivät rapaan kävellessäni auton luo. Ilman apua olisin varmaan suistunut polvilleni.

Onneksi ei tullut parhaat patiinit jalkaan! Nämä kengät voi huoleti pestä. Taidankin tehdä niin - vastaisen varalle...

Onnellisesti tiellä taas Kukaan ei kuitenkaan juuttunut rapaan. Autokin selvisi kunnialla tielle, vaikka hetken tuntui siltä, että pääsemme kaikki työntämään.

Seikkailua kerrakseen!

Lentäjä kohottaa maljan. Kuvat on 
 tarkoituksellisesti otettu ilman salamaa, jotta illan pimeys korostuisi. Kello 18:35 pääsemme kuitenkin itse asiaan, perinteitten kunnioittamiseen.

Seremoniamenot On jo hämärää - talvi on väistämättä edessä! Takaisin Linnan puistossa olemme kello 19:11.

Tunsin erittäin selvästi, että lentokiintiö tälle vuodelle on täynnä. Vieroitusoireita ei tällä kertaa ruvennut tuntumaan, vaikka aavistin, että lennot oli tältä vuodelta tehty. Olinhan kuitenkin saanut aikaan kahdeksan lentoa, niitten joukossa ikimuistettava synttärilento, josta pääsi monta muutakin osalliseksi.

Onkin paras olla jatkuvasti "kyttäysasemissa" mikäli haluaa lennolle mahdollisimman usein. Sää kun on meillä kovin oikullista.

Sivulle Haave todeksi! Seuraava lento Sivua on päivitetty 15.11.2015

Kaija Tuuna 2012