Kaijan sivut

Kuumailmapallon rakenne

Kuumailmapallo aloittaa elämänsä vaakasuorassa.

Tehdasvalmisteisten kuumailmapallojen kupu on nailonia, joka vahvistetaan polyuretaanilla. Näin se kestää paremmin kulutusta ja on ilmanpitävä. Kuvun kangaskaistaleet liitetään toisiinsa vahvoilla nauhoilla, jollaisia kulkee myös vaakatasossa pallon ympäri. Näin pallo saa sille tyypillisen muotonsa. Nauhat rajoittavat kuvun mahdolliset repeämät mahdollisimman pienelle alalle. On huomattava, että kuvun kuntoa tarkkaillaan jatkuvasti ja vauriot korjataan ennen seuraavaa lentoa.

Kori, vaijerit kiinnitettyinä.Jokaisen pystysuoran nauhan alapäästä lähtee teräsvaijeri, jotka yhdistetään polttimen kehykseen samanlaisella karabiini-haalla, joita vuorikiipeilijät käyttävät varusteissaan. Poltin lasketaan korin kulmissa oleviin terästappeihin sijoitettavien tankojen päälle. Korin alta ristiin kulkevat teräsvaijerit kiinnitetään polttimen kehykseen, ja tangot sekä vaijerit peitetään mokkanahkaisilla suojuksilla. Teräsvaijerit ovat erittäin kestäviä, ja on laskettu, että yksi vaijeri riittää kantamaan kaiken kuorman, joka muodostuu matkustajista, korista sekä polttoainesäiliöistä.

Huippuventtiili ja kruunuköysi. Kuva: Jaakko Virtanen, Linnan PalloPallon huipussa on pyöreä venttiili, joka suljetaan ennen lentoa ja jonka ilmanpaine pitää suljettuna lennon aikana. Se pysyy paikallaan keskityspunoksilla, jotka kiinnittyvät pallon kuoreen. Kylmätäytön ajaksi venttiili kiinnitetään tarroilla, jotta se pysyy paikallaan sen ajan, kun pallo on kumollaan. Ulkopuolelta sitä tukevat runkonauhat, jotka keräytyvät yhteen pallon huipussa kuten pituuspiirit maapallon navoilla.

Huippuventtiili avoinnaLaskeuduttaessa venttiiliä voidaan raottaa tarpeen mukaan, ja laskeuduttua se avataan kokonaan vetämällä ns. rip-narusta, jolloin venttiili avautuu. Sitä kutsutaan rakenteensa johdosta usein laskuvarjoventtiiliksi. Näin poistetaan ilma pallosta.

Toinen, kuvun ulkopuolella sijaitseva köysi on nimeltään kruunuköysi ja se on toisesta päästään kiinni pallon huipussa. Sen tarkoituksena on pitää pallonkuori täyttämisen aikana maassa mahdollisimman pitkään, jotta se ei kuumatäytön eli palloon puhalletun ilman lämmittämisen aikana nousisi liian aikaisin pystyyn ja taittuisi linkkuun ylös pyrkivän kuuman ilman vaikutuksesta. Mikäli näin käy, pallon täyttö vaikeutuu huomattavasti.

Ankkuriköysi estää pallon ennenaikaisen karkaamisen taivaalle. Toisesta päästään köysi kiinnitetään mahdollisimman tukevasti, esimerkiksi vetoautoon tai puuhun. Lentäjä laukaisee köyden erityisen vivun avulla, kun pallo on saavuttanut lentoonlähdön edellyttämän vakauden.

Rotaatio- ja huippuventtiili

Pallossa voi olla myös ns. rotaatioventtiilit (rekisteritunnuksen alapuolella), joilla sitä voidaan kääntää pystyakselinsa ympäri. Venttiiliä avattaessa siitä poistuu ilmaa, joten pallo kääntyy. Näin saadaan pallo pysymään kulkusuuntaansa nähden tietyssä asennossa, mikä on laskeutumisen kannalta oleellista.

14 matkustajan koriKori valmistetaan rottingista tai pajusta, joka on joustavaa ja suojaa näin matkustajia laskeutumisen aikana. Muunlaiset materiaalit, esimerkiksi metalli, on todettu huonoiksi. Korin yläreuna vahvistetaan mokkanahalla ja alaosassa on useimmiten vesipuhvelin nahkaa, joka kestää hyvin maahan kohdistuvaa hankausta. Korin alaosassa on kahvat, joista sitä tarvittaessa voidaan kantaa. Sisäpuolisista kahvoista matkustajat pitelevät kiinni nousun ja laskeutumisen aikana.

Polttoaine- eli kaasusäiliöt sijoitetaan yleensä korin kulmiin, joihin ne sidotaan kiinni vahvoilla hihnoilla. Kolhiintumisen varalta niissä on pehmusteet. Isommissa palloissa on kori jaettu osastoihin, joista yksi on lentäjän, kaasusäiliöitten sekä muitten varusteitten hallussa.

Lentäminen kuumailmapallolla

Minne tuuli kuljettanee?Kuumailmapallolennon alkuvalmisteluihin kuuluu ns. pilottipallon, eli tavallisen heliumilla täytetyn vappupallon, päästäminen taivaalle. Sen kulusta lentäjä näkee, millaiset ilmavirtaukset milläkin korkeudella käyvät.
Nyrkkisääntö pohjoisella pallonpuoliskolla kertoo, että alatuuli vie vasemmalle ja ylätuuli oikealle. Rannikon läheisyydessä on lisäksi katsottava, ettei jouduta merelle.

Kesällä voidaan lentää vain aamuisin tai iltaisin johtuen nousevista ilmavirtauksista eli termiikeistä, joita purjelentäjät käyttävät hyödykseen mutta jotka ovat vaarallisia kuumailmapallolle, joka ilmaa kevyempänä lentäisi holtittomasti minne sattuu. Illalla asettaa lisärajoituksen seikka, että kuumailmapallolla on laskeuduttava ennen auringonlaskua, sillä lentäminen tapahtuu ilmailumääräysten mukaan näkölentosääntöjen vallitessa. Aamulla voidaan toki nousta ilmaan ennen auringon nousua. Talvella termiikkejä esiintyy harvoin – poikkeuksena suuret rakennukset, jotka lämmetessään saattavat ilman pyörteilemään – ja näin ollen on mahdollista lentää päivälläkin.

Myös kova ja puuskainen tuuli estää lentämisen, sillä kun kori laskeuduttaessa koskettaa maata, itse pallon kupu jatkaa purjeen tavoin matkaansa ja vetää mukaansa korin ja matkustajat sen mukana. Pallo pitääkin saada tyhjäksi mahdollisimman pian jotta tältä voidaan välttyä. Yleisölennätyksissä maatuulen nopeus saa olla korkeintaan 5 m/s.

Lämmin ilma nousee ylöspäin ja nostaa pallonkin ilmaan. Yksinkertaista?Palloa nostava voima syntyy polttamalla nestemäistä propaania tarkoitusta varten suunnitellussa polttimessa. Vaikka liekki nousee ylös, heijastuu siitä lämpöä alaspäin – mikä talvella on varsin miellyttävää!

PilottiliekkiPolttimessa palaa jatkuvasti pieni liekki (näkyy oikeanpuolimmaisessa polttimessa), johon lentäjä määrätyin väliajoin päästää hanaa avaamalla kaasua. Tällöin leimahtaa useita metrejä pitkä liekki ja kuuluu tohahtava ääni.

Ilmaan noustua pidetään tasaista lentokorkeutta yllä käyttämällä poltinta noin kerran minuutissa. Kuinka kauan kerrallaan, riippuu ulkoilman lämpötilasta, lastin painosta ja kuinka paljon kuvun sisällä on "löylyä" - yleensä noin 80-100 astetta eli hyvän saunan lämpötila! Mitä kylmempi on ulkoilman lämpötila, sitä vähemmän tarvitsee polttaa, joten talvella voi polttoaineen kulutus olla puolet siitä, mitä kesäkeleillä.

Kun halutaan nousta korkeammalle, pidetään poltinta päällä kauemmin, ja kun laskeudutaan, annetaan pallon ilman jäähtyä. Lopusta pitää huolen tuuli. Laskeutumista voidaan tarvittaessa jarruttaa pienillä pöhäytyksillä. Laskeutumisnopeus on korkeimmillaan viisi metriä sekunnissa.

Lennon apuvälineitä

Vaikka kuumailmapallo sinällään on pelkistetyn yksinkertainen laite, kuuluu lentämiseen silti aika tavalla nykyaikaista tekniikkaa.
Lentokorkeuden ja sen muutosten seuraamisen mittarina on variometri ja kulloisenkin sijainnin sekä lentosuunnan tarkkailemisessa auttaa GPS-paikannin.

Pysytäänkö kartalla?Lentäjä on yhteydessä lennonjohtoon ilmailuradion välityksellä kertoen, mitä milloinkin on tekemässä. Koska lopullista lentosuuntaa ei voi tietää tarkasti ennen kuin ilmaan noustua, tekee lentäjä lentosuunnitelman usein vasta silloin ja ilmoittaa sen lennonjohdolle.
Ilmailukartta ja tavallinen GT-kartta ovat myös lentäjän työvälineitä.

Lämpötilan varoitusviiriPallon kuvussa voi olla lämpötilan seuraamiseksi joko lämpömittari, jonka näyttö on korissa tai sitten ns. varoitusviiri, jossa on kiinnityksinä kaksi toisiinsa juotettua metallilevyä. Nämä irtoavat lähestyttäessä suurinta sallittua lämpötilaa, joka on +120 astetta.

Transponderi antenneineen (kaasupullon päällä)Varusteisiin voi vielä kuulua transponder eli tutkavastain. Se voidaan vaatia Helsinki-Vantaan lentokentän lähi- ja lähestymisalueella sekä Tampereen, Kuopion ja Rovaniemen lentokenttien lähi- ja lähestymisalueella. Tutkavastaimen avulla sekä lennonjohto että lentokoneet "näkevät" pallon tutkassaan ja koska palloa ei voi ohjata mutta lentokonetta voi, on lentokoneen väistettävä palloa, mikäli ne joutuvat keskenään törmäyskurssille.

Korin turvavarusteena 
on mm. sammutuspeite.Korin varusteisiin kuuluu lisäksi jauhesammutin tai sammutuspeite (kuvassa), ensiapulaukku ja puukko tai muu leikkuuterällä varustettu työkalu. Kaasupullot ovat erityisesti kuumailmapallojen käyttöön suunnitellut, mikä niissä selvästi ilmoitetaan.
Toisinaan palloa joutuu laskeuduttua hinaamaan esimerkiksi sopivammalle paikalle, jonka takia varusteena on vielä kymmeniä metrejä pitkä vetoliina.

Sivua on päivitetty 15.11.2015

Kaija Tuuna 2012